La Guàrdia Civil emmarca en una "estratègia de tergiversació" les afirmacions de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la líder d'ERC Marta Rovira que l'Estat espanyol volia "morts a Catalunya" per evitar la independència.

Així ho sosté l'institut armat en l'atestat que ha remès al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que investiga pel procés independentista el Govern català cessat i els membres de la Mesa de Jxsí i CSQP, així com els líders de les entitats sobiranistes ANC i Òmnium Cultural.

En el seu informe, a què ha tingut accés Efe, la Guàrdia Civil sosté que el Govern català va ordir una "organització a consciència dissenyada" perquè se celebrés el referèndum de l'1-O, que "es va enfortir amb el suport d'ANC i Òmnium", qui van encoratjar els ciutadans a ocupar els centres de votació i a muntar "cues gegants", així com a no enfrontar-se amb els Mossos.

Segons l'opinió de la Guàrdia Civil, "sota aquesta aparença de pacifisme allò que s'estava fent era una crida a la desobediència general", de manera que la "massa ciutadana quedés sense control directe, amb els perills àmpliament coneguts i conscientment buscats que això estranya".

"I precisament en aquesta estratègia de desobediència i tergiversació de la realitat, convé recordar les acusacions contra l'Estat de Carles Puigdemont i Marta Rovira afirmant que es volien morts, quan havien estat els actors independentistes qui traïdorament havien provocat la situació", manté la Guàrdia Civil en el seu informe.

L'atestat afegeix que fins a l'1-O "no es va produir cap enfrontament, ja que els cossos de seguretat van trobar la forma de complir les ordres judicials sense l'ús de la força, encara a costa de perillar la seva integritat física o veure's retinguts i assetjats", com va succeir, segons la Guàrdia Civil, en el registre del passat 20 de setembre de la conselleria d'Economia.