L'Audiència Nacional ha condemnat el president de Catalunya Acció, Santiago Espot, a una multa de 7.200 euros com a promotor de la xiulada a l'himne espanyol, en presència de Felip VI, a la final de la Copa del Rei al Camp Nou entre el FC Barcelona i l'Atlètic de Bilbao, el 30 de maig del 2015.

El jutge central Penal, José María Vázquez Honrubia, considera Espot en la seva sentència autor d'un delicte d'injúries a la Corona i un altre d'ultratges a Espanya en establir que la seva actuació no estava emparada pel dret a la llibertat d'expressió i que la seva finalitat era la d'«atacar la Corona». Per això, el condemna a pagar una quota diària de 20 euros durant 12 mesos -fet que suposa una suma de 7.200 euros, la meitat del que sol·licitava la Fiscalia-.

Recorda que l'ultratge a Espanya i els delictes contra la Corona tenen una «especial consideració i redoblada protecció» mentre que «el bé jurídic» que es protegeix és «la preservació del propi sistema constitucional», ja que el Rei «és el símbol de la unitat i permanència de l'Estat».