El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va acordar ampliar la investigació que segueix per un possible delicte de rebel·lió en el procés independentista a l'expresident de la Generalitat Artur Mas, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i la portaveu parlamentària de la CUP Anna Gabriel, entre d'altres. A més, el jutge també sospita de la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, de la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, i de la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras.

Llarena els ha comunicat a tots que tenen la condició d'investigats, quelcom que implica que abans o després els citarà com a imputats perquè prestin declaració. Considera que compta amb prou indicis com per sospitar que van formar part del comitè que va coordinar l'estratègia cap a la rebel·lió que, segons el seu criteri preliminar, va constituir el procés.

Les sospites es fonamenten, segons el jutge, no només en el fet que apareixen referenciats com a integrants del Comitè Estratègic descrit en el document Enfocats -considerat el full de ruta del procés-, «sinó en una altra sèrie d'elements que podrien corroborar el que en aquest document es recull». Llarena ha rebut recentment un informe de la Guàrdia Civil que apunta aquestes persones, entre d'altres, com a líders de la trama independentista cap a la rebel·lió.

En suma: el jutge els considera imputats en delictes de rebel·lió i altres, igual que al president i vicepresident destituïts de la Generalitat, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras; als que els acompanyaven al Govern; i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, al costat de cinc membres més de la Mesa Així, el nombre d'imputats en el cas segueix creixent: aquests sis nous imputats se sumen als 22 que ja estaven sent investigats pel jutge

Una gran part d'ells van ser escollits a les eleccions de dijous (i cinc estan fora d'Espanya, començant per Carles Puigdemont, i altres quatre en presó preventiva, com és el cas de Junqueras).

És improbable que se segueixi incrementant el nombre d'investigats i possiblement el nombre de processats per rebel·lió quedi reduït finalment a menys, al voltant de 24 o 26. D'aquest grup no quedaran exclosos en cap cas, segons fonts de la investigació, el major dels Mossos Josep Lluís Trapero i Josep Maria Jové, segon d'Oriol Junqueras. A Jové se li va intervenir el document Enfocats sobre el full de ruta independentista.

La Fiscalia ha demanat al jutge Llarena que els citi com a investigats en la causa oberta per rebel·lió. Fonts de la investigació consideren Trapero el comandament de la força armada per a la rebel·lió i Jové com una figura clau en l'organització pràctica de la trama per a la declaració unilateral d'independència i les mobilitzacions i tumults associades.

Així, la Fiscalia reclama en el seu escrit que el Suprem es faci amb la investigació a Trapero que va quedar a l'Audiència Nacional.

Una altra de les persones claus en l'organització del procés, tal com considera el jutge Llarena, és Junqueras.