Malgrat l'aplicació de l'article 155 i la celebració d'eleccions el 21 de desembre passat, encara són moltes les empreses que decideixen traslladar les seves seus fora de Catalunya per por de les conseqüències de la inestabilitat política. Segons el llistat que publica el Butlletí Oficial del Registre Mercantil, un total de 25 companyies han fet oficial la seva fugida en els últims dies.

Entre les empreses de la llista, que publica el digital Crónica Global, figuren dues empreses amb arrels gironines. Es tracta de Mesquitrans España, companyia dedicada al sector del transport, la nau de la qual es troba situada a Massanes, que ha decidit traslladar la seva seu a Terol. I Adminycon, una de les filials del grup multinacional Soler & Palau, d'origen ripollès tot i que amb seu a Barcelona des del 2009, que ha marxat a Pinto (Madrid).

La majoria de companyies d'aquesta llista són empreses que fins ara estaven domiciliades a Barcelona i que han «fugit» a Madrid. Entre aquestes hi ha Asistencia Dental, Best Hotels i Colorantes Industriales, entre d'altres.

Xifra «orientativa»

Precisament, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va informar diumenge passat que des de l'inici del conflicte català més de 2.000 empreses s'han traslladat a la capital d'Espanya. Cifuentes va aclarir que aquesta xifra és «orientativa», ja que els tràmits són llargs des que s'inicien en el registre mercantil fins que es donen d'alta a Madrid.

Malgrat la situació, la presidenta madrilenya va subratllar que no s'alegra del traspàs d'empreses perquè desitja que «Catalunya recuperi el ritme de creixement que tenia abans dels últims mesos», quan era «regió puntera de creació de llocs de treball i empreses».

L'atracció de Madrid

Cifuentes va fer aquestes declaracions durant la visita als bombers de Las Rozas, en la qual va assenyalar que a Madrid «acollirem amb els braços oberts qualsevol empresa», ja que és una regió «molt competitiva» amb una «fiscalitat baixa i els serveis adequats». A més, va defensar que la Comunitat de Madrid ja atreia inversió estrangera abans de la crisi catalana i ha subratllat que cada dia a la regió es posen en marxa 57 empreses i es creen 333 llocs de treball.