L'exconseller d'Interior de la Generalitat Joaquim Forn renunciarà a l'acta de diputat del Parlament «per motius personals i de defensa jurídica», van informar a Europa Press fonts del grup. Així, ahir va preveure presentar un escrit de renúncia a la càmera perquè la Presidència de la càmera certifiqui la renúncia a l'escó, que va obtenir en presentar-se a les eleccions com a número 7 de JxCat per Barcelona.

Després, els serveis jurídics del grup de JxCat han de dirigir-se a la Junta Electoral Central (Jec) perquè certifiqui aquesta renúncia a l'acta i permeti l'entrada del següent diputat de la llista, que en aquest cas és el número 18 per Barcelona, Antoni Morral i Berenguer. Forn és un dels dirigents independentistes que segueixen empresonats i un dels vuit diputats sobiranistes amb una situació excepcional atès que són a la presó o a Bèlgica.

Si el Parlament permet que en el ple d'investidura deleguin el vot els encausats a Bèlgica i els que són a la presó, el bloc independentista tindria 70 diputats i podria investir el líder de JxCat en primera volta. Anteriorment la Fiscalia del Tribunal Suprem havia presentat dos escrits en els quals s'oposava a la petició d'excarceració formulades per l'exconseller d'Interior de la Generalitat Joaquim Forn i per l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, perquè entèn que persistien en tots dos el risc de reiteració delictiva.

Descartada l'euroordre

La Fiscalia del Tribunal Suprem no té previst recórrer l'acte pel qual l'instructor de la causa pel procés sobiranista, Pablo Llarena, va descartar aquest dilluns reactivar l'ordre europea de detenció contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

I el jutge del Suprem, Pablo Llarena, té damunt de la taula una petició de Vox (personat com a acusació popular en aquest procediment), perquè requereixi al Servei de Prevenció del Blanqueig de Capitals (SEPBLAC) tota la informació recaptada en relació a l'origen dels fons manejats per l'ANC i Òmnium.