25 de gener de 2018
25.01.2018

Identificat un segon brot de sarna a Catalunya en poc menys d'una setmana

L'Hospital de Sant Joan Despí amb quatre professionals afectats se suma al Sant Joan de Reus, on ja hi ha 35 casos

25.01.2018 | 16:23
El segon brot s´ha declarat a l´Hospital Moisès Broggi.

Salut Pública ha informat aquest dijous que s'ha detectat un brot de sarna a l'Hospital Sant Joan Despí Moisès Broggi, amb quatre professionals afectats, que se suma al de l'Hospital Sant Joan de Reus, amb 35 casos. La sarna als centres sanitaris és poc freqüent i va representar el 3% dels casos declarats entre el 2010 i el 2017. Pel que fa al de Reus, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha assenyalat que és la primera vegada que es declara "un brot d'aquesta dimensió" en un hospital i ha reconegut que estan investigant si es va produir un retard en la comunicació de la malaltia des que se'n van detectar els casos. A part dels hospitals de Reus i Sant Joan Despí, s'han declarat cinc brots de sarna més el 2018 a Catalunya, tres en residències geriàtriques, un en l'àmbit familiar i l'altre a l'escola de la Riera de Gaià (Tarragonès).

Quatre treballadors de l'Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi es troben afectats per sarna, una malaltia produïda per un àcar, que no es considera greu i que el principal problema que presenta és la picor. Els quatre casos del Moisès Broggi representen un nou brot declarat en un hospital en els últims dies, després que es registrés el de l'Hospital Sant Joan de Reus, amb 35 persones afectades.

També s'han declarat aquest any a Catalunya tres brots en residències geriàtriques, amb un total de dotze persones afectades (es distribueixen en tres, quatre i cinc casos per centre); un altre en una família amb quatre membres que han contret la malaltia i finalment el de l'escola de la Riera de Gaià, amb quatre infants afectats.

En una roda de premsa aquest dijous per informar sobre els brots de sarna declarats en les últimes setmanes i després del ressò que ha tingut el de l'Hospital Sant Joan de Reus per l'elevat nombre d'afectats i pel fet de tractar-se d'un centre sanitari, els responsables de Salut Pública han assenyalat que no tenen constància que aquests casos estiguin relacionats entre ells, tot i que encara no han conclòs les investigacions epidemiològiques.

115 brots entre el 2010 i el 2017, amb 947 afectats

Els responsables de Salut Pública han destacat que la sarna -que es contagia pel contacte entre persones de pell a pell, però també per la roba- és una malaltia freqüent. Del 2010 al 2017, se'n van declarar 115 brots, amb un total de 947 persones afectades. Normalment són brots que afecten quatre o cinc persones. Els àmbits on s'han registrat més casos de sarna en el període 2010-2017 són les residències geriàtriques (41%) i el familiar (20%), segons ha detallat la subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané.

Fins el 2014, els brots per any s'havien mantingut estables, entre deu i quinze, i va ser a partir del 2015 quan se'n va registrar un increment. El 2017 es van detectar 29 brots (dades no tancades). Guix ha atribuït aquest augment a una "millora dels circuits de declaració epidemiològica", més que no pas a un increment del nombre de casos que es produeixen.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook