Un nou brot de sarna ha afectat a 4 empleats de l'Hospital Broggi de Sant Joan Despí, segons va anunciar el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, i s'investigarà si va haver-hi un desajustament entre el diagnòstic i la comunicació a autoritats sanitàries en el brot de l'Hospital Sant Joan de Reus.

En roda de premsa ahir, la Conselleria de Salut va descartar com a hipòtesi inicial una relació entre els brots, encara que va demanar prudència fins a esclarir els resultats de l'enquesta epidemiològica que duen a terme tècnics de Salut.

En el que va d'any Catalunya ha registrat set brots de sarna, que han afectat a 59 persones, i entre els quals destaquen els dos viscuts al Moissès Broggi i el Sant Joan de Reus (35 casos); aquest últim, considerat el més gran en afectats en un centre sanitari en els últims vuit anys. La resta de brots sorgits aquest any s'han detectat en tres residències geriàtriques, amb 3, 4 i 5 casos, respectivament; en una família amb quatre afectats; i en una escola de la Riera (Tarragona), amb altres quatre casos.

Guix va subratllar que la sarna és una patologia menor que no és de declaració obligatòria, tret que es doni en forma de brots amb múltiples afectats, davant el que va anunciar una investigació sobre la conducta de l'Hospital Sant Joan de Reus.

«No és que hi hagi més casos, sinó que el circuit de declaració de malalties ha funcionat molt millor, i s'han produït declaracions que en altres moments no s'haurien donat», va subratllar Guix sobre l'auge d'aquesta patologia per paràsit.

La sotsdirectora de Vigilància i Resposta d'Emergències, Mireia Jané, va explicar que de 2010 a 2017 Catalunya va registrar 115 brots, que van afectar 947 persones; i, del conjunt, un 3% van tenir lloc en infraestructures sanitàries, i la majoria (un 41%) en geriàtrics. «Fins el 2014 i 2015, estàvem davant xifres bastant estables d'al voltant de 10 i 15 brots a l'any, i fins ara s'ha produït un augment de la declaració pels esforços que hem fet que indiquen una major sensibilització i coneixement» en gestionar brots, va remarcar.

Segons ella, la sarna és una malaltia lleu que afecta totes les ètnies i classes socials, i és endèmica dels països càlids i d'Europa de l'Est i sud-est asiàtic, on les taxes de prevalença aconsegueixen nivells del 20%, enfront de el 1% d'Espanya en general i Catalunya en particular.