El president del Parlament, Roger Torrent, va convocar el ple d'investidura de Carles Puigdemont (JxCat) per al dimarts 30 de gener a les 15 hores. Torrent va signar la convocatòria hores després que la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, hagués anunciat els primers passos per impugnar al TC que es pugui investir Puigdemont.

La convocatòria, recollida per Europa Press, cita l'article 146 del reglament del Parlament i fixa com a ordre del dia un únic punt: «Debat del programa i votació d'investidura del diputat Carles Puigdemont i Casamajó, candidat proposat a la Presidència de la Generalitat».

Torrent cita Puigdemont malgrat l'advertiment del Govern central que no pot ser investit, i fonts parlamentàries expliquen que no es pot convocar un ple d'investidura sense especificar clarament el candidat.

Proposta i publicació al BOPC

El va proposar com candidat dilluns, i dimarts va publicar el nomenament al Butlletí Oficial del Parlament (Bopc), i precisament aquesta publicació és la que centra el recurs del Govern central.

El Govern central al·lega que no es pot produir una sessió d'investidura sense el candidat present, cosa que comparteixen els lletrats del Parlament i els partits de l'oposició.

Però Torrent, ERC, JxCat i la CUP argumenten que Puigdemont és el candidat legítim perquè és l'únic que pot reunir els vots necessaris per ser investit, encara que els cupaires encara no han decidit si li donaran suport.

Els independentistes estan units en la defensa de la legitimitat de Puigdemont, però discrepaven en la data del ple: ERC volia que fos el dimarts 30 i JxCat el dimecres 31 (dia límit per fer-ho), mentre que la CUP no es posicionava a favor de cap de les dues dates. L'ordre del dia del ple d'investidura acabarà de detallar-se en una reunió de la Mesa el proper dimarts al matí, hores abans de la sessió.

L'oposició volia tancar ahir mateix els detalls del ple en una reunió que Torrent ha mantingut amb representants de tots els grups, però el president de la cambra els ha emplaçat la reunió de la Mesa del dimarts.