La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat aquest dilluns que la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de prohibir la investidura de Carles Puigdemont si no assisteix en el ple del Parlament és una "bona notícia" i ha recalcat que "en absolut" se sent qüestionada perquè l'Executiu espanyol compleix amb la seva "obligació"

Al seu entendre, governar és "pensar primer en el futur" del país i després en el d'un mateix.

Així s'ha pronunciat en l'esmorzar informatiu amb el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, organitzat per Europa Press, en el qual han assistit el ministre de Justícia, Rafael Catalá; la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat; el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, entre d'altres.

Aquest dissabte, el ple del TC va acordar per unanimitat, després de gairebé sis hores de reunió, que suspendrà la sessió del Parlament d'aquest dimarts només si aquesta investidura es pretén fer en absència del candidat de JxCat, Carles Puigdemont.

Es tractaria d'una mesura cautelar prèvia a admetre o no a tràmit el recurs de l'Executiu central.

"El camí de Puigdemont és el del Suprem"

Després que Puigdemont hagi dit que demanarà autorització judicial per assistir en el ple d'investidura, la vicepresidenta li ha recordat que si ve a Espanya, el TC ha dit "claríssimament" que ha de "posar-se a disposició judicial".

"Aquest és el camí que ha de seguir Puigdemont, el camí del Tribunal Suprem", ha postil·lat.

En un moment en què el president del Parlament, Roger Torrent, i la Mesa de la Cambra, han de decidir si segueixen endavant amb el ple d'investidura de Puigdemont o acaten la decisió del TC, Sáenz de Santamaría ha afirmat que el Govern central "anirà recorrent tot el que es vagi produint" i ha subratllat que ara "hi ha unes mesures cautelars claríssimes" del tribunal de garanties.

Segons ha explicat, el TC assenyala que no es pot celebrar un ple d'investidura sense la presència "física" del candidat i que "el senyor Puigdemont no pot anar a aquest ple sense posar-se a disposició de la Justícia".

En tercer lloc, ha prosseguit, el tribunal de garanties deixa clar que "no caben vots telemàtics i delegats" dels qui estan "fugits de la Justícia".

Al seu parer, es tracta d'una "bona notícia per a la Justícia i per als espanyols de bé que compleixen la llei" i que els "avergonyeix" l'actitud d'alguns membres del Govern revocat.

"En absolut" se sent qüestionada

Preguntada per si se sent qüestionada després de l'intens debat que ha provocat en el si del TC el recurs de l'Executiu central, ha respost: "En absolut. Crec que al Govern ens sentim satisfets cada dia de complir amb la nostra obligació. Governar és pensar primer en el futur del teu país i després en el teu", ha emfatitzat.

Pel que fa a si el Govern espanyol va contactar aquest dissabte amb els magistrats del TC davant el debat que ha provocat el seu recurs, Sáenz de Santamaría ha indicat que el Govern de Mariano Rajoy ha presentat un recurs, que és la "manera" que han d'adreçar-se als tribunals, "com fa tothom en aquest país".

Dit això, ha afirmat que l'Executiu se sotmet a la Constitució, la Llei orgànica del Tribunal Constitucional i a les decisions dels tribunals.