El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha volgut treure importància als missatges que el candidat de JxCat, Carles Puigdemont, va enviar dimarts al vespre al diputat d´ERC Toni Comín assegurant que "el pla de Moncloa triomfa" i que els seus companys l´havien "sacrificat".

"Probablement expressen un estat d´ànim momentani de Carles Puigdemont", ha dit el socialista, tot afirmant que no creu que calgui "donar explicacions" al respecte. "El missatge s´ha obtingut sobre la base d´unes imatges d´un mòbil que a més no és el seu. És perfectament comprensible que l´estat d´ànim d´una persona i un discurs polític de vegades no coincideixin. El relat i el projecte polític de Puigdemont només passa per la restitució a la presidència, pel legitimisme. Però hi ha moments, i ahir devia ser un d´aquests, on el desig i el relat polític topaven amb la realitat. No ens hem de posar a exigir responsabilitats però sí respostes i capacitat d´iniciativa a les forces polítiques", ha explicat Iceta, deixant així en mans de JxCat i ERC el moment de "prendre decisions polítiques i comunicar-les formalment".

El líder socialista s´ha mostrat comprensiu amb Puigdemont pels missatges, emesos el dia que "ell esperava una investidura i no la va poder tenir". "Els polítics som, abans que polítics, persones, i puc entendre la decepció personal. En un moment de desànim, va poder traslladar aquest sentiment a altres persones", ha sentenciat en ser preguntat per la premsa. Amb tot, Iceta insisteix que "el que cal ara són decisions polítiques que no siguin portades per un sentiment personal i puntual sinó per un plantejament col·lectiu i polític".

I és que el socialista considera que la possibilitat que hi hagi "un gir polític" està només en mans "de les decisions de JxCat i ERC". "El coneixement d´uns missatges no canviaran el curs de la història. El que sí mereix la pena és discutir amb claredat si a Catalunya li convé restituir en la presidència algú que no pot exercir amb plenitud", ha sentenciat.

En aquest sentit, Iceta creu que després de l´ajornament de dimarts "hi ha dos mesos per fer una nova investidura i investir un nou president, i si no s´és capaç, s´anirà a eleccions". I és que el PSC interpreta, en base a un precedent de l´Assemblea de Madrid, que encara que el ple s´hagi ajornat sense la votació, el compte enrere dels dos mesos que marca el reglament per a un segon intent d´investidura ja ha començat a córrer.