JxCat, ERC, CatECP i la CUP han renovat els líders al Parlament per a la nova legislatura, mentre que el PP, el PSC i Cs han mantingut els mateixos que en l'anterior mandat.

Les set formacions polítiques ja s'han registrat a la Cambra com a grups parlamentaris, un termini que finalitzava aquest dilluns a les 18 hores.

JxCat ha situat com president del grup a Jordi Sànchez, empresonat a Soto del Real, i com a portaveu a Elsa Artadi; en seran portaveu adjunts Eduard Pujol, Albert Batet, Josep Maria Forné, i els gironins Gemma Geis i Lluís Guinó.

ERC va renunciar a que el seu cap de files, Oriol Junqueras, sigui el president del grup (està a la presó d'Estremera des del 2 de novembre), i ha cedit aquesta responsabilitat a la número dos, Marta Rovira.

L'actual portaveu del partit, el gironí Sergi Sabrià, també ho serà al Parlament, i el partit no ha fet efectius els nomenaments dels portaveus adjunts (en aquest cas encara hi ha marge per decidir-ho). Els dos partits han renovat la seva estructura ja que, en l'anterior legislatura, van concórrer en coalició com JxSí, un pacte que no es va repetir en els últims comicis; JxSí el va presidir Lluís Corominas, actualment retirat de la primera línia de la política, i la portaveu va ser Rovira.

CatECP també renova la seva cúpula respecte al seu grup de referència en l'anterior legislatura: si SíQueEsPot el va presidir Lluís Rabell i va exercir-ne de portaveu Joan Coscubiela, tots dos retirats, en aquest mandat el presidirà Xavier Domènech; la portaveu en serà Elisenda Alamany i l'adjunta, Marta Ribas.

També renova lideratges la CUP: Carles Riera era diputat ras en l'anterior legislatura i ara serà el «representant» dels «cupaires» en la Cambra.

La CUP va obtenir quatre diputats als comicis, per la qual cosa no ha pogut tenir grup parlamentari propi i s'ha quedat com a subgrup, un format que no permet tenir president ni portaveu, sinó un representant.

Tampoc té grup propi el PP, que es va quedar en quatre diputats, i el seu representant serà Xavier García Albiol, que en la legislatura passada va ser el president de grup. El PSC i Cs mantenen la mateixa estructura que en l'anterior mandat: Miquel Iceta serà el president de grup i Eva Granados la portaveu, mentre que Inés Arrimadas serà la presidenta de Cs i Carlos Carrizosa el portaveu.

Avís del PSC

El PSC va assegurar que si avui «no hi ha hagut cap canvi» de cara a la sessió d'investidura sol·licitaran formalment al president del Parlament, Roger Torrent, que suspengui el ple i que obri una ronda de consultes amb el representants dels grups parlamentaris.