01 de febrer de 2018
01.02.2018

«Si fos un feixista que desitja bombes a catalans, homosexuals o immigrants no estaria aquí assegut»

El raper Pablo Hasel ha estat jutjat aquest dijous a l'Audiència Nacional per missatges a Twitter i una cançó

01.02.2018 | 20:19
Pablo Hasel.

El raper Pablo Rivadulla –Pablo Hasel- ha assegurat aquest dijous durant el seu judici a l´Audiència Nacional que ell es limita a exposar a les seves cançons i twits "fets objectius" que considera "injustos" i a defensar "drets democràtics". Hasel, que ha apuntat que el judici demostra que no es respecta la llibertat d´expressió a l´Estat, ha defensat les seves manifestacions sobre la monarquia, la policia i l´Estat, i ha justificat que expressi el seu suport a membres dels GRAPO i ETA que considera referents com a "comunista".

"Per a mi són exemples de resistència, i això no canviarà encara que em condemnin a presó", ha sentenciat. També ha afirmat que els límits a la llibertat d´expressió sempre s´imposen als mateixos perquè "si fos un feixista que desitja bombes a catalans, homosexuals o immigrants no estaria aquí assegut". La Fiscalia demana per a ell dos anys i nou mesos de presó i una multa de 40.500 euros per delictes d´enaltiment del terrorisme i de calumnies i injuries contra la Corona i les institucions de l´Estat. L´acusa pel contingut de 62 missatges de Twitter i una cançó publicats entre 2014 i 2016. Hasel ja va ser condemnat per enaltiment del Terrorisme el 2014 i podria afrontar cinc anys de presó en cas de no pagar la multa.

Hasel no s´ha retractat del contingut de les seves publicacions i ha criticat que es pretengui condemnar-lo per relatar amb les seves cançons i missatges fets que són públics. Per aquest motiu, i respecte als seus apel·latius al rei emèrit –a qui titlla de ´borratxo tirà´ i ´capo mafiós- ha afirmat que "mig país pensa el mateix".

"Jo els acuso amb aquesta apel·latius perquè hi ha nombroses proves que els diners públics han silenciat festes i amants com Bárbara Rei, i a mi per relatar això se´m demana presó", ha afirmat. Segons el raper, les seves cançons relaten "fets objectius" que han aparegut publicats també a tots els mitjans de comunicació en els últims anys, com es demostra simplement teclejant "Joan Carles de Borbó a Google".

Respecte als membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l´Estat, als que defineix com a "mercenaris i assassins", Hasel ha recordat els assassinats al Carajal de 15 immigrants. "Hi ha proves i nombroses acusacions", ha dit, i "el propi Tribunal Europeu dels Drets Humans ha assenyalat l´Estat per no investigar les tortures". També ha justificat el seu suport a membres dels GRAPO i ETA per considerar-los com a referents de la lluita comunista, tot i que no ha expressat en cap moment suport a la violència.

"Si fos un feixista que desitja bombes a catalans no estaria aquí assegut"


Hasel ha aprofitat el seu últim torn de paraula per denunciar davant del tribunal que els límits de la llibertat d´expressió "sempre s´apliquen als mateixos". "Sempre som els antifeixistes els qui acabem jutjats i condemnats, i l´error, per als qui em volen condemnar, és que jo no sigui un feixista que desitgi bombes a catalans, homosexuals o immigrants, perquè si fos així no estaria aquí assegut com no ho estan aquelles persones que sí que tenen total llibertat d´expressió".

Per contra, la fiscal Ana Noé ha assegurat que la llibertat d´expressió "té una sèrie de límits que no han de ser flanquejats" i ha apuntat que Hasel amb els seus comentaris "ha vulnerat la reputació" de la Corona i les institucions de l´Estat. Segons la fiscal, amb els seus missatges Hasel incita a la violència i "no es limita" a expressar suport a la seva ideologia, sinó que "ha dut a terme un intent de mobilització social" en el marc de moviments "anarco-insurreccionalistes".

La defensa ha assegurat que els twits i cançons de Hasel estan emparades dins de la llibertat d´expressió i ha afirmat que no es pot considerar com a enaltiment del terrorisme les mostres de suport a persones que estan a la presó o que han estat assassinades per la policia. Els seus missatges, ha afirmat la defensa, "no són invents" sinó la plasmació de la "realitat sociològica" i manifestacions sobre persones "públiques".

El judici ha quedat vist per a sentència.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema