El titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, considera que el referèndum de l'1-O va ser finançat amb recursos del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). Per al jutge, resulta «evident» que l'import destinat a la celebració del referèndum «s'ha d'atribuir» almenys en part als diners obtinguts d'aquesta línia de crèdit estatal.

Així ho planteja el jutge en una interlocutòria, avançada per El Confidencial, en què es confirma la personació en la causa de l'Advocacia de l'Estat. Respon la defensa de Josep Maria Jové, el que va ser número 2 de l'exvicepresident del la Generalitat de Catalunya Oriol Junqueras a la cartera d'Economia, que qüestionava la falta de legitimitat dels Serveis Jurídics de l'Estat en aquest procediment.

L'acte té data de 20 de gener i en ell es detalla que Catalunya va rebre 6.664,8 milions d'euros l'any 2012, als quals van seguir 10.050,6 milions el 2013, 7.912,9 el 2014, 11.133,58 el 2015, 10.090,66 milions el 2016 i 7.757,2 milions d'euros l'any passat.

De forma contundent, el jutge afirma que aquestes quantitats constitueixen una part important dels ingressos anuals de la Generalitat i que, amb l'objectiu de celebrar el referèndum de l'1-O i davant la impossibilitat de poder atribuir una despesa concreta a una determinada partida, aquestes despeses van ser imputades al FLA percebut l'any 2017.

Així, el pagament es va fer tant directament per la Generalitat com per persones o entitats interposades «amb la finalitat de desviar el rastre de les partides» dificultant així la investigació. Insisteix el jutge en què «tot o part» dels pagaments es van realitzar a càrrec dels crèdits del FLA, la finalitat dels quals era una altra.

La resolució, de 3 pàgines, rebutja aquest argument de la defensa de Jové i recorda que el Fons de Liquiditat Autonòmic és una línia de finançament concebuda perquè l'Estat presti diners a les autonomies i aquestes no hagin de finançar el seu deute en els mercats.