La consellera d'Ensenyament destituïda pel 155, Clara Ponsatí, veuria bé tornar a celebrar unes eleccions a Catalunya si l'alternativa és "formar un govern tutelat en una comunitat autònoma sota vigilància". Ponsatí ha fet aquestes declaracions des de Brussel·les en una entrevista al programa Via Lliure de Rac 1 d'aquest dissabte i ha matisat que si s'accedís a aquest govern "tutelat" s'haurien de disposar d'altres eines "per avançar en paral·lel" i respondre al mandat de l'1-O i la ratificació del 21-D. "Simplement demanar perdó i no saltar-se cap imposició arbitrària del Tribunal Constitucional per poder retornar als despatxos i tenir alts càrrecs, xofers i escortes seria molt mala opció", ha assenyalat Ponsatí per defensar que abans que aquest escenari preferiria unes noves eleccions. Preguntada sobre com es podria desbloquejar la situació actual, la consellera destituïda pel 155 creu que cal que les forces polítiques del bloc republicà actuïn de manera "coordinada" i amb "sinceritat". Els nivells de comunicació i confiança "son millorables", ha assenyalat.

En l'entrevista a Rac 1, la consellera d'Ensenyament destituïda pel 155, Clara Ponsatí, davant la dicotomia d'una investidura "legítima" amb Puigdemont o "efectiva" tal com han plantejat els partits del bloc republicà, ha dit que allò realment important és el mandat "indefugible" de l'1-O i el 21-D. "La nostra obligació és reivindicar el mandat i fer-lo efectiu amb les eines que tenim, que són limitades i que no inclouen ni la força, ni la justícia, ni els mitjans de comunicació", ha assenyalat l'exconsellera.

Si no es pot configurar un nou govern seguint el mandat dels resultats de l'1-O i el 21-D, Ponsatí no descarta unes noves eleccions. "Si el Parlament no arriba a formar un nou govern, això és el que hauria de passar". La consellera cessada ha assenyalat que els motius perquè no es pugui formar un nou govern poden ser múltiples, "però el principal és que els que han perdut les eleccions no accepten el resultat".

Clara Ponsatí també ha explicat que va renunciar al seu escó "perquè la majoria independitzat no hagués d'estar pendent de si el vot es podia delegar o no". L'exconsellera ha admès que va rebre la no celebració del ple amb "sorpresa", però ha assegurat que la seva renúncia hauria arribat igualment "perquè és una opció a llarg termini".