La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar ahir que el president del Parlament, Roger Torrent, «sap» el que diu l'acte del Tribunal Constitucional (TC) impedint una investidura al Parlament que no sigui presencial.

Per això, va subratllar que no pot dur a terme una investidura simbòlica de Carles Puigdemont «sense incomplir les decisions del TC».

En declaracions en els passadissos del Senat, després d'acudir a la sessió de control, Sáenz de Santamaría va explicar que els Parlaments estan «per investir a diputats que compleixin la llei i el que el reglament mana», de manera que el candidat a president de la Generalitat pugi a la tribuna a «defensar el seu mandat» i exposar el seu programa.

Per tot això, va subratllar que no es pot investir simbòlicament a un president de la Generalitat «sense incomplir les decisions del TC». «O sigui que el senyor Torrent també sap el que li ha dit el Tribunal Constitucional», va indicar la vicepresidenta del Govern central.

Sáenz de Santamaría va recordar que Puigdemont està en aquesta situació perquè està «escapolit de la Justícia» i no és un ciutadà que estigui «en la seva plenitud de llibertats». «Té una ordre de cerca i captura pels delictes de rebel·lió, sedició, malversació, prevaricació i desobediència», va recalcar.

Al seu entendre, Catalunya «mereix a algú que estigui a ple rendiment», amb «plens drets i «dins de la legalitat» per treballar per aquesta comunitat autònoma. «Crec que si en lloc d'estar tots pendents del senyor Puigdemont, com estan els independents, estiguessin pendents de Catalunya, un altre gall cantaria», va advertir.

Des de l'Executiu veuen impossible aquesta investidura simbòlica i recorreran qualsevol intent de Puigdemont de crear un govern paral·lel des de Brussel·les. «Estem pendents», asseguren des de l'Executiu, a l'espera de veure si aquestes declaracions dels independentistes perquè una assemblea d'electes investeixi Puigdemont s'arribi a formalitzar d'alguna manera.

Informe dels lletrats

L'informe dels lletrats sobre els terminis per a la investidura i com afecta al calendari l'ajornament que va decretar el president, Roger Torrent, i els tràmits en curs al TC, encara no està conclòs i està previst que estigui enllestit avui.