El titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, va ordenar que s'investiguin els comptes del consorci públic-privat Diplocat amb la finalitat d'esbrinar si figuren pagaments als observadors internacionals que es van desplaçar Catalunya amb motiu del referèndum del passat 1 d'octubre.

Així ho exposa el magistrat en una providència a la qual va tenir accés Europa Press amb la qual atén al requeriment formulat per la Guàrdia Civil de cara a esclarir si es va produir delicte de malversació de fons públics per emprar-los en la consulta.

La Policia Judicial demana que es rastregin els comptes del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya per si d'aquestes es van abonar despeses de viatge i allotjament derivats de la presència de diversos observadors internacionals per verificar el referèndum anul·lat pel Tribunal Constitucional.

Recorda en el seu ofici que ja es va sol·licitar a l'Assessoria Jurídica de la Generalitat informació sobre els costos econòmics del referèndum, en concret sobre el trasllat, l'estada i dietes dels diferents observadors internacionals.

L'òrgan va respondre que la celebració de la consulta no va suposar desemborsament per a cap departament del Govern que presidia Carles Puigdemont, no obstant això l'Institut Armat considera que, «donada l'opacitat per esclarir la possible malversació i concretament el paper dissenyat per Diplocat», s'ha d'accedir al denominat Punt Neutre.

Recaptar informació

Es demana recaptar informació sobre el llistat de treballadors del consorci donats d'alta en la Seguretat Social, els comptes de l'ens que consten en l'Agència Tributària i aquelles en les quals figuri com a titular o autoritzat l'ex-secretari general del Diplocat Albert Royo.

El magistrat investiga des del febrer de l'any passat per presumptes irregularitats entorn del procés sobiranista a una desena de persones, entre les quals es troben l'ex-jutge Santiago Vidal, l'ex-secretari d'Hisenda català Lluis Salvadó i el que fou secretari general de Vicepresidència Josep Maria Jové.