Els lletrats del Parlament coincideixen que el compte enrere de dos mesos per aconseguir una investidura no s'ha activat encara, però discrepen en les vies que han d'obrir-se per desbloquejar la situació. Segons van assenyalar diverses fonts parlamentàries, aquestes discrepàncies poden fer que l'informe final no sigui unànime, si bé els lletrats estan treballant en les últimes hores per trobar punts de trobada.

Alguns dels juristes, com el lletrat major, Antonio Bayona, són partidaris de plasmar en l'informe vies de desbloqueig per orientar el president de la Cambra, Roger Torrent, en el calendari a seguir en les setmanes vinents.

Precisament entre les vies apuntades es trasllada a Torrent la responsabilitat de desbloquejar la situació, per exemple, obrint una nova ronda de contactes amb els grups per proposar un altre candidat que no sigui Carles Puigdemont (JxCat) o comunicant al ple que no hi ha un altre candidat possible per activar així el compte enrere.

Una altra de les opcions és esperar al fet que el Tribunal Constitucional (TC) resolgui les al·legacions presentades pel Parlament en relació amb la investidura de Puigdemont, un termini que es preveu que es dilati encara diverses setmanes.

En el que sí que coincideixen tots els lletrats és que el ple d'investidura que es va posposar la setmana passada no es pot donar per fallit i que, per tant, no estan corrent els terminis establerts per llei.

Els lletrats han analitzat en profunditat el reglament del Parlament i la llei catalana de Presidència, l'article 4.6 de la qual estableix que «si transcorreguts dos mesos des de la primera votació d'investidura, cap candidat ha estat triat, la legislatura queda dissolta automàticament».

Defensen que no hi ha hagut primera votació, ja que el ple ajornat no va arribar a celebrar-se, i que, per tant, no han començat a computar els dos mesos de compte enrere que estableix la llei.

El Jutjat d'Instucció 13 de Barcelona ha citat l'exjutge i exsenador Santi Vidal i el jurista i exmagistrat del Tribunal Constitucional Carles Viver i Pi-Sunyer per al dimecres 14 de febrer, investigats dins de la causa pels preparatius i la celebració del referèndum de l'1-O.

L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel declararà al Tribunal Suprem el 21 de febrer a les 9.30 hores i no el dia 14 a les 11 hores com la data fixada inicialment, juntament amb l'expresidenta de la CUP al Parlament Mireia Boya.