El ministre d'Educació i portaveu del Govern espanyol, Iñigo Méndez de Vigo, va assegurar ahir des del Congrés dels Diputats que respectarà la sentència del TC que anul·lava els 6.000 euros que havia d'aportar la Generalitat perquè alumnes que volguessin ser escolaritzats en castellà ho fessin en escoles privades, però també ha reclamat que les institucions educatives catalanes apliquin la sentència del TSJC que estableix que almenys un 25% de les matèries s'imparteixin en castellà.

Per la seva banda, el president del PP del País Basc, Alfonso Alonso, va afirmar, davant la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que anul·la el sistema de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l'Educació (Lomce) per garantir l'escolarització en castellà a Catalunya, que el Govern central haurà d'acatar la sentència i va reconèixer que aquesta solució «mai no va funcionar».

Debat «serè»

El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va negar que l'executiu de Madrid vulgui segregar els alumnes per la llengua i va demanar que es posi fi a aquest «debat pervertit que alguns intenten promoure» perquè és una «falsedat». El representant de l'Estat va demanar que es faci un debat «serè i tranquil» per veure quina és la millor fórmula per aplicar les sentències judicials que estableixen que almenys un 25% de les matèries s'imparteixin en castellà. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va recomanar al Govern espanyol repensar la seva intenció d'introduir la casella del castellà en la preinscripció escolar a Catalunya i va demanar «delicadesa» a l'hora de tractar els temes de llengua a l'escola.

El president de Pimec, Josep Gonzàlez, va traslladar ahir a la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, que estan «preocupats» davant dels «moviments a Madrid» sobre la immersió lingüística a les aules. «Ens preocupa tocar un tema en què pot haver-hi coses a arreglar però en què es pot fer malbé més del que arreglem», va assegurar davant els mitjans.