23 de febrer de 2018
23.02.2018

Les negociacions entre JxCat i ERC s'encallen pel repartiment de càrrecs

Les formacions decideixen aturar els contactes després de comprovar que no poden tancar un acord complet per a la distribució de la cúpula del Govern · El pacte està gairebé enllestit però el paper de Puigdemont provoca tensió entre els socis

23.02.2018 | 08:47

Les negociacions estan encallades. Si més no, momentàniament. JxCat i ERC van decidir donar-se un temps ahir a la tarda després de comprovar que no poden tancar un acord complet per a la distribució de la cúpula del Govern que volen posar en marxa.

I és que, tal i com confirmen fonts de la negociació, el paper que es pugui reservar per a Carles Puigdemont està condicionant la distribució de competències i atribucions a la cúpula de l'executiu. Així les coses, el pacte sembla que està gairebé enllestit, però aquest escull està provocant tensió entre els socis i que, de moment, les negociacions hagin entrat en un recés.

JxCat i ERC asseguren que hi haurà un acord, i que no trigarà. Però ahir a mitja tarda alguna cosa no va anar bé a les negociacions i la tensió va arribar a tal punt que les converses es van aixecar temporalment.

Ambdues formacions coincideixen a atribuir l'escull a la composició que finalment podria tenir la cúpula del Govern, representada principalment pel president de la Generalitat, el vicepresident i el conseller de la Presidència, i la seva combinació amb el paper de Puigdemont.

Segons fonts de les negociacions, JxCat demana atorgar al president cessat un espai rellevant, amb poder de decisió i capacitat en polítiques executives. I a més, reclama que, tant si és escollit president al Parlament com si té un paper més simbòlic a Brussel·les i s'investeix una altra persona de JxCat, es reservin per a ell aquestes atribucions potents de les que ja disposava quan exercia des de la plaça Sant Jaume.

Jordi Sànchez

En funció, doncs, de si aquest paper de Puigdemont té més o menys pes al Govern i el seu marge de maniobra executiva, les atribucions de la Vicepresidència i la conselleria de la Presidència podrien canviar. Es dona quasi per fet que, si al Parlament no es pogués investir el president cessat, JxCat escolliria Jordi Sánchez, actualment a presó i, per tant, sense massa possibilitats d'exercir el càrrec. La Vicepresidència ningú discuteix que ha de ser d'ERC, amb Oriol Junqueras restituït o amb una altra persona que esculli el partit republicà.

La conselleria de Presidència, per últim, hauria de ser també de JxCat i, a més, mantindria com en el Govern cessat, la funció de portaveu de l'executiu. Amb aquest esquema, depenent de les competències que puguin reservar-se a Puigdemont, la Vicepresidència i el departament de Presidència podrien guanyar o perdre pes i poder de decisió.

És aquesta distribució d'atribucions la que, ara per ara, sembla que representa el principal escull, juntament amb la insistència de JxCat d'intentar a través de la llei de Presidència reformada una investidura de Carles Puigdemont.

L'escull inicial

Amb aquesta situació sobre la taula, els independentistes haurien resolt la major part de l'acord global al que volien arribar, però han acabat encallant en el mateix escull que tenien inicialment: el paper de l'expresident Carles Puigdemont. Malgrat això, tant Junts per Catalunya com ERC es mostren segurs que l'acord final arribarà i atribueixen el recés en la negociació a les tensions pròpies dels darrers serrells d'un pacte.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook