Una vintena d'intel·lectuals i exdirigents catalans d'esquerres van llançar un manifest en contra de l'empresonament dels líders sobiranistes i demanen «una sortida dialogada» al conflicte polític.

El manifest, recollit per Europa Press, el signen, entre altres, l'exlíder del PSC Raimon Obiols; els exdiputats de SíQueEsPot Joan Coscubiela, Lluís Rabell i Gemma Lienas; l'exconseller de Justícia Josep Maria Vallès, i els exdirigents socialistes Laia Bonet i Jordi Font.

Sota el nom «Aplanar obstacles en el camí del diàleg democràtic», el manifest també compta amb la rúbrica dels catedràtics i dirigents de Federalistes d'Esquerres Joan Botella i Victòria Camps, el també catedràtic Joan Subirats, l'exsíndica de Greuges Pilar Malla i l'escriptor Jordi Amat.

El document destaca la voluntat compartida dels signants de «superar la situació política que pateix» Catalunya, i el desig de construir una societat amb més justícia social i amb una qualitat democràtica més gran.

«Això ens porta a manifestar la nostra opinió sobre les mesures provisionals de privació de llibertat imposades a dirigents polítics i socials», assenyalen en referència al líder d'ERC, Oriol Junqueras; l'exconseller d'Interior Joaquim Forn; el líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; i l'exlíder de l'ANC i diputat de JxCat Jordi Sànchez.

Malgrat «discrepar de les seves opinions o actuacions polítiques, l'aplicació d'aquestes mesures és una decisió criticable per injustificada i desproporcionada, tal com han manifestat experts en dret penal i dret processal i ha denunciat també Amnistia Internacional», destaquen els signants.

I indiquen que les mesures cautelars que s'ha imposat als polítics presos «no serviran per trobar vies de sortida a la situació» que es viu a Catalunya.

«Al contrari, augmentaran els obstacles ja existents en la tasca tan difícil de recuperar el clima de diàleg social i polític necessari per al nostre futur col·lectiu», conclouen.

Junqueras demana delegar vot

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va presentar un escrit davant el registre del Parlament en el qual sol·licita poder delegar el seu vot a un company del grup parlamentari en tots els plens de la Cambra fins a finalitzar el mes de juliol, van explicar a Europa Press fonts republicanes.

Segons va informar Catalunya Ràdio, la petició es formula perquè ja pugui entrar en vigor en el ple previst per a aquest dijous i persegueix que segueixi en vigor per a tots els plenaris fins a finalitzar l'actual període de sessions, a la fi de juliol.

Fonts d'ERC expliquen que la sol·licitud es retiraria en el cas que Junqueras aconseguís la llibertat provisional, quelcom que el vicepresident revocat de la Generalitat ha sol·licitat diverses vegades des que va ser empresonat el 2 de novembre i fins ara li ha estat denegat.

Junqueras ja va demanar delegar el seu vot en el ple de constitució del Parlament que es va celebrar el 17 de gener, i la Mesa d'Edat que es va formar en aquell ple (composta pel diputat de més edat i els dos més joves) ho va autoritzar sense que ningú impugnés aquesta decisió. El Govern central havia avisat prèviament que sí que impugnaria una eventual decisió de la Mesa de delegar el vot dels diputats que estan a Brussel·les, i que estudiaria si impugnava la delegació de vot dels que estan a la presó. Finalment, en aquell ple solament van delegar el vot els diputats que estan a la presó, i el Govern central va decidir no impugnar-ho.