28 de febrer de 2018
28.02.2018

Lamela imputa l'exdirector dels Mossos i l'exsecretari d'Interior per l'1-O

A petició de la Fiscalia, que els atribueix una «actuació decisiva» a l'hora de fer realitat el referèndum

28.02.2018 | 11:44
El director general de la Policia, Pere Soler.

La jutgessa de l´Audiència Nacional Carmen Lamela ha acordat citar el 9 de març en qualitat d´investigats l´exdirector dels Mossos, Pere Soler, i l´exsecretari general d´Interior, César Puig, en el marc de la causa sobre l´actuació dels Mossos els dies 20 i 21 de setembre, durant les concentracions davant la conselleria d´Economia, i l´1-O, jornada del referèndum.

La jutgessa els atribueix els mateixos dos delictes de sedició que manté contra el Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i la seva intendent, Teresa Laplana, i apunta ara a un possible delicte d´organització criminal, en la línia dels informes de la Guàrdia Civil. Lamela actua a instàncies de la Fiscalia, que assegura que Soler i Puig van tenir una "actuació decisiva" a l´hora de fer realitat el referèndum. La jutgessa també dona dos dies a les parts perquè es pronunciïn sobre la petició de la Fiscalia de declarar la causa complexa, fet que podria allargar la instrucció fins a 18 mesos.

La Fiscalia havia demanat a Lamela la imputació de Soler i Puig adduint que formaven part d´una organització per dur a terme el referèndum. Segons el fiscal, tan el director dels Mossos com el major Trapero "es van veure amb l´obligació de transmetre la sensació" que acatarien les ordres d´impedir el referèndum "quan en realitat no tenien la més mínima intenció de fer-ho".

Per contra, segons el fiscal, "la seva col·laboració [dels Mossos] amb la celebració del referèndum va anar més enllà de la inactivitat i es va convertir en una acció a favor de la seva consumació". En aquesta línia, recollia un seguit d´exemples de la suposada "inacció" dels Mossos i de "l´actitud passiva" dels agents malgrat la "resistència activa" dels votants de l´1-O i de les persones que protegien les aules. En aquest relat, el fiscal destacava les suposades lesions que van patir els agents de la policia espanyola a cadascun dels punts que van intervenir.

"Col·laboració real i efectiva"


La jutgessa ha de determinar si com diu el fiscal no només hi va haver "inacció", sinó també actes de "col·laboració real i efectiva" dels Mossos amb el referèndum. Pel que fa "tan l´obstrucció de l´actuació dels membres del CNP com la seva connivència amb els responsables de les meses electorals". Segons la Fiscalia, aquests fets "només poden ser, com s´ha dit, conseqüència d´una actuació policial coordinada i subjecta a les prèvies instruccions dels caps dels Mossos d´Esquadra i dels responsables de la Conselleria d´Interior de la Generalitat".

La jutgessa dona dos dies a les parts perquè es pronunciïn sobre la petició de la Fiscalia de declarar la causa com a ´complexa´, fet que implicaria que la investigació es pot allargar dels sis mesos actuals a 18 mesos, és a dir, un any més. La Fiscalia justificava la petició pel fet que "es pot parlar de nombrosos fets punibles, amb nombroses implicacions personals i que requereixen l´examen de documentació abundant".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook