La Mesa del Parlament va admetre a tràmit la proposta de la CUP perquè en el ple d'avui «es reafirmi i reiteri la declaració d'independència» proclamada el 27 d'octubre. L'admissió a tràmit es va fer amb els vots majoritaris de JxCat i ERC, i amb el rebuig de Cs i PSC, van explicar fonts parlamentàries.

La proposta de la CUP arribarà al ple com a esmena a la proposta de resolució de JxCat per legitimar Carles Puigdemont com a president del Govern: els 'cupaires' ratllen el text inicial de broma autonomista i ho han esmenat perquè sigui una ratificació de la independència.

Inicialment, la potestat d'admetre a tràmit les esmenes requeia exclusivament sobre el president del Parlament, Roger Torrent, però ell va decidir a última hora del matí compartir la decisió amb la resta de membres de la Mesa.

A les 13.30 va començar la reunió amb màxima expectativa per l'admissió a tràmit de l'esmena de la CUP, que suposa reactivar el full de ruta independentista que va quedar en suspens després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Quan es va abordar aquesta esmena es va produir un tibant debat entre els membres de la Mesa, ja que els dos de Cs i el del PSC van alertar que no es podia votar un text com el que proposa la CUP.

Aquest rebuig va ser compartit pel secretari general del Parlament, Xavier Muro, i el lletrat major, Antoni Bayona, que van intervenir davant la Mesa per alertar de la inconstitucionalitat de l'esmena, van detallar altres fonts.

Concretament van indicar que la proposta de la CUP col·lideix amb les sentències i advertiments del Tribunal Constitucional (TC) contra el full de ruta independentista, el referèndum de l'1 d'octubre i la proclamació d'independència.

Cs i PSC van decidir recórrer la decisió de la Mesa del Parlament d'admetre a tràmit una iniciativa de la CUP per «reafirmar i reiterar la declaració d'independència» del 27-O, i una altra de JxCat per legitimar Carles Puigdemont (JxCat) i rebutjar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Això fa que la Mesa hagi de tornar a reunir-se per estudiar aquests recursos abans de votar-se les iniciatives en el ple d'aquest dijous a les 10, però amb tota probabilitat es desestimaran perquè JxCat i ERC tenen majoria en l'òrgan rector de la Cambra.

Els primers a presentar el recurs van ser els socialistes catalans, i Cs ho va fer posteriorment.

El recurs del PSC assenyala que les propostes de la CUP i JxCat són «manifestament contràries als principis bàsics constitucionals i estatutaris», ja que pretenen reiterar una declaració unilateral d'independència. També destaca que el redactat de les iniciatives de JxCat i de la CUP «no deixa lloc a dubtes» que cerca reiterar la proclamació d'una república, que va desencadenar en l'activació de l'article 155.

Els textos «vulneren pràcticament tot el títol preliminar de la Constitució» i l'Estatut, alerta el PSC, i afegeix que infringeixen les sentències i indicacions del Tribunal Constitucional (TC).