La Mesa va decidir ratificar la tramitació de les esmenes de la CUP, rebutjant així les peticions de reconsideració de Cs, PSC i PPC. Així doncs, el ple del Parlament comença amb més d'una hora i vint minuts de retard.

La CUP es va negar a retirar les seves polèmiques esmenes tot i que no es votaran al ple perquè JxCat, ERC i els cupaires van acordar un text transaccionat. Tot i buscar fórmules per evitar possibles conseqüències penals en una llarga reunió de la Mesa, es va constar que l'única manera era que la CUP retirés l'esmena tenint en compte que no es va acabar votant al ple. Ahir, la Fiscalia ja va advertir que estudiava possibles conseqüències penals si els membres de la Mesa decidien finalment tramitar les esmenes de la CUP.

La Fiscalia General de l'Estat va qualificar «d'extrema gravetat» l'esmena de la CUP acceptava per la Mesa del Parlament i va anunciar que promourà «totes les accions que procedents per preservar l'ordre constitucional».

Segons va informar en un comunicat, la Fiscalia ja està estudiant «les possibles implicacions penals» davant la «total i absoluta oposició a l'ordenament jurídic ia les resolucions reiterades de Tribunal Constitucional» de l'esmena presentada per la CUP i acceptada per la Mesa del Parlament , i va advertir que la «il·legalitat manifesta» d'aquesta proposta «no pot ser desconeguda per qui la promouen o donen suport».

Des del Govern central es va subratllar que s'analitzarà la resolució per si té algun efecte més enllà del polític, i va afegir que els passos de l'Estat «han estat determinants» perquè els independentistes retiressin finalment el seu anunci de ratificar en el Parlament la declaració unilateral d'independència. «El Govern mantindrà aquesta actitud vigilant enfront de qualsevol risc d'il·legalitat, adverteixen les mateixes fonts.

Els drets dels diputats

El grup parlamentari de Ciutadans (Cs) demanarà empara al Tribunal Constitucional (TC) en considerar que s'han vulnerat els drets dels diputats, perquè el president del Parlament, Roger Torrent, no va tenir en compte la petició de reconsiderar l'esmena pactada entre JxCat, ERC i la CUP. Fonts de Cs han explicat als passadissos del Parlament que l'empara es demanarà en els propers dies, i que s'estudia la possibilitat de concretar que ha sigut el propi Torrent qui ha vulnerat els drets dels diputats. En l'inici de la sessió plenària d'aquest dijous al matí, el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, i el vicepresident segon de la Mesa, José María Espejo-Saavedra (també de Cs), han mantingut una picabaralla amb Torrent per aquest assumpte.

Carrizosa i Espejo-Saavedra van demanar la paraula per demanar la reconsideració de l'acord entre JxCat, ERC i la CUP -sobre la ratificació de la tramitació de les esmenes dels anticapitalistes-, una petició que Torrent ha rebutjat. El president de la cambra va recordar que les reconsideracions es presenten sobre acords de la Mesa.