El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va assegurar que li sembla «demencial» l'acord assolit per JxCat, ERC i la CUP per crear a Bèlgica una assemblea de representants i una presidència del Consell de la República i va advertir que mentre els independentistes no compleixin la seva obligació de triar un president «net» no hi haurà normalitat a Catalunya.

En una entrevista de Tele 5, recollida per Europa Press, el cap de l'Executiu central va reclamar que s'esculli un president de la Generalitat que es trobi a Espanya, no sigui a la presó, no tingui problemes amb la Justícia i compleixi la llei com ho fan la resta dels ciutadans. «La resta francament és una broma», va postil·lar.

Per a Mariano Rajoy és «absurda» aquesta proposta encara que els càrrecs fossin simbòlics i va advertir els independentistes que si no compleixen amb la seva obligació no es tornarà a una situació de normalitat.

En aquest context va recordar que el Govern central segueix gestionant Catalunya en aplicació de l'article 155 de la Constitució i que els funcionaris compleixen amb les seves obligacions, el pressupost es gasta normalment i es paga a proveïdors i es fa front als venciments del deute. Però ha insistit que és veritat que això no és una «situació de normalitat».

El Govern de Mariano Rajoy esva atribuir la renúncia de l'expresident de la Generalitat a ser investit de nou, i li va advertir que no viurà «a costa de l'erari públic», segons van informar a Europa Press fonts de l'Executiu.

«Després de mes i mig, Puigdemont assumeix que no serà president de la Generalitat, cosa que no hauria estat possible sense la determinació del Govern d'utilitzar tots els recursos al seu abast per impedir aquesta burla a la legalitat vigent».