03 de març de 2018
03.03.2018

Gairebé 30 milions per internacionalitzar el procés

Moncloa creu que això és el que es va gastar la conselleria de Romeva. El Govern central investiga si Puigdemont viu a Bèlgica amb diners públics

03.03.2018 | 01:17
Gairebé 30 milions per internacionalitzar el procés

El Govern central calcula que la Conselleria d'Afers exteriors que dirigia Raül Romeva va destinar el 2017 al voltant de 29 milions d'euros a activitats relacionades amb la internacionalització del procés independentista català, gairebé la meitat dels 64 milions d'euros de pressupost que va tenir aquest any.

Segons fonts oficials, solament 35 milions d'aquest pressupost poden justificar-se com a despeses corrents d'una Conselleria que, a més, havia vist incrementat els seus fons exponencialment: el 2011, el seu pressupost ascendia a entre 11 i 12 milions d'euros.

Les fonts no oculten que el Govern central va trobar bastanta resistència a l'hora d'aplicar l'article 155 de la Constitució a aquesta Conselleria. Si bé la Generalitat no té competències de política exterior (sí «d'acció exterior» cultural o comercial), la seva activitat té molta càrrega política i actuava com a 'braç executor' de la internacionalització del procés.

El diplomàtic enviat a Barcelona per engegar-ho, Juan Fernández Trigo, va arribar a haver de disposar de protecció policial després d'haver patit assetjament al carrer. Després del tancament de les 11 «delegacions» de Catalunya que funcionaven com a ambaixades polítiques i el cessament del delegat a Brussel·les, ara solament queda pendent la liquidació del Consorci de Diplomàcia Pública catalá (Diplocat), que ha de fer-se abans del 15 d'abril, tal com preveu el reial decret sobre la seva liquidació.


«Ni un euro»

El Govern espanyol està estudiant com es finança l'estada de Puigdemont a Brussel·les, amb la mirada posada a qualsevol destinació de diners púbics a aquesta finalitat, segons van apuntar fonts de La Moncloa.

L'executiu de Rajoy va insistir ahir que no es pot destinar «ni un euro» de l'erari públic a sufragar les despeses del Consell de la República o de l'Espai Lliure de Brussel·les per pilotar el procés des de la capital europea. Fonts del govern espanyol ja van assenyalar aquest dijous, un cop coneguda la renúncia del president destituït, que Puigdemont «no viurà de l'erari públic» a Brussel·les.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit