L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va celebrar ahir el posicionament del portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, plantejant un acostament al PSC i als comuns i demanant als sobiranistes «menys budells i més cervell», però va criticar que no ho hagi plantejat abans: «En bona hora».

«Arriba tard, però sempre és millor tard que mai, i creiem que aquesta és la via», va afirmar en una entrevista d'Onda Cero recollida per Europa Press en la qual ha defensat que la seva prioritat és arribar a acords amb els partits d'esquerra.

Va lamentar que l'independentisme no hagi actuat amb intel·ligència, la qual cosa hagués evitat situacions de tensió: «Ens haguéssim estalviat la declaració unilateral d'independència, que va ser un moment de molts budells i poca intel·ligència».

Així mateix, va criticar el Govern espanyol per no haver sabut donar una resposta a la mobilització independentista que no fos «l'imperi de la llei, però una visió particular de l'imperi de la llei», i va qüestionar la divisió de poders per les declaracions del ministre de Justícia, Rafael Catalá, avançant la decisió del Tribunal Suprem sobre la causa oberta al sobiranisme. Va recordar que any rere any es manifesten milions de persones a favor de la independència de Catalunya «de forma exquisidament pacífica», per la qual cosa ha rebutjat atribuir violència al moviment, i ha defensat que en el marc constitucional és possible un referèndum.

«Crec que hi ha un marc legal que permet celebrar referends i consultes si hi ha voluntat política», i va demanar preguntar per què es diu que la llei ho impedeix.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va afirmar que per poder establir «col·laboracions» amb ERC cal que abans aquesta formació decideixi «si el seu camí és el de la república de Brussel·les o el de la realitat de Catalunya».

«Cal una rectificació»

«Segons quina sigui la tria, les col·laboracions són possibles o no ho són», va afegir el socialista valorant les paraules del diputat d'ERC a les corts espanyoles sobre teixir aliances amb els comuns i el PSC. Iceta va acollir «amb interès» les paraules de Tardà però va dit que per a que això fos possible caldria que ERC «rectifiqués» el seu plantejament, ja que va recordar que els socialistes ni són independentistes ni aposten per una república que impliqui saltar-se la legalitat. Així, va dir que els republicans haurien d'acceptar que algunes de les coses que van defensar en campanya electoral «no són possibles o poden no ser positives per al país». «No té cap sentit cercar al PSC en aquest esforç si no pensen així», va apuntar.

ERC avala la proposta

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va donar suport a l'article del diputat del seu partit al Congrés, Joan Tardà, en el qual defensava estendre ponts amb els comuns i el PSC: «Hem de parlar amb tots. Evidentment».

Ho va dir en roda de premsa des del Parlament, on va defensar que la voluntat d'ERC és tenir un perfil propi que aboni el diàleg amb tothom, i ha conclòs que amb «confrontació, blocs i divisió no s'avança». El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va afirmar la proposta de «junquerisme pur».

Per la seva banda, el portaveu parlamentari del PDeCAT, Carles Campuzano, va demanar al seu homòleg d'ERC, Joan Tardà, que deixi de «marejar la perdiu» amb la seva idea d'apropar ponts amb el PSC i els «comuns». «Ara toca formar Govern, aixecar el 155, deixar de marejar la perdiu i de sospirar per un nou tripartit», li va replicar. El líder de la CUP, Carles Riera va assegurar que «em deixa perplex i molt preocupat la seva proposta». «El que haurien de fer el senyor Tardà i Esquerra Republicana és estendre ponts amb el món independentista».