Òmnium Cultural ha fet una crida perquè es comprin roses grogues per Sant Jordi en solidaritat amb els "presos polítics". "Aquesta diada serà especial perquè tindrà un únic color, el color de la llibertat. Entre tots la convertirem en un gran clam per reivindicar la llibertat dels presos polítics! Omplim els carrers de dignitat! Aquest Sant Jordi, la rosa és groga!", assegura una piulada de l'entitat.

Però la campanya no sembla ser de l'agrat de tothom. Els productors de flor alerten que la campanya d'Òmnium pot suposar importants problemes per al sector. Dels aproximadament set milions de roses que es venen a Catalunya aquest dia, només entre un 15% i un 20% són de producció local i, d'aquestes, la pràctica totalitat són vermelles.

"Si hi ha rosa groga no serà nostra i haurà de venir d'altres llocs", explica Salvador Floriach, un dels productors més importants del Maresme. En aquest sentit, des del sector alerten que una importació massiva d'altres varietats per satisfer la demanda del color groc pot acabar afectant també a floristes i majoristes, tant per l'augment de preus que pugui aplicar el mercat exterior com per manca d'estocs.

Poc després de fer-se públiques les queixes, Òmnium i el Gremi de Floristes de Catalunya han emès un comunicat conjunt explicant que la campanya que anima a comprar roses de color groc aquest Sant Jordi "no afecta ni perjudica" la producció ni el mercat de roses català, que són principalment de flor vermella. "No es tracta d'una campanya excloent: s'anima els ciutadans a regalar, a més de la tradicional rosa vermella, una rosa de color groc", apunta l'entitat.