El president d'ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, van signar ahir un article conjunt en el qual defensaven que l'independentisme ha entrat en «una nova fase» i han apostat per construir una majoria «més sòlida, més consistent i més transversal per superar una divisió de blocs». «Hem mesurat les nostres forces, hem constatat la nostra fortalesa però també les nostres febleses. Si la nostra fortalesa roman intacta i som capaços de superar les nostres febleses, ens en sortirem», afegeixen els dos dirigents d'ERC, que s'han proposat com a objectiu «ampliar la base». «Hem de comptar fins a tres. El que generi consensos i complicitats cap al projecte republicà, endavant. El que no en generi, descartem-ho», argumenten Junqueras i Rovira.

El president i la secretària general d'ERC assenyalen que la «creació de la República ha de superar una inèrcia enorme d'una multitud de grups conservadors que volen continuar gaudint dels privilegis que han acumulat durant generacions», però que al mateix temps, sostenen, aquesta aliança -en referència a «instruments mediàtics, polítics, institucionals i econòmics»- «no va poder impedir la lliçó de civisme i dignitat en la defensa de la democràcia».

Els dos dirigents republicans afirmen que cal impulsar una «força democràtica i pacífica» per fer front a aquesta «aliança conservadora» i apel·len als «esforços individuals i col·lectius».