L'exdirector dels Mossos d'Esquadra Pere Soler va assumir ahir davant la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela la iniciativa de manipular les actes que van redactar els agents autonòmics desplegats durant la jornada del referèndum independentista del passat 1 d'octubre. Així ho van informar fonts jurídiques presents en l'interrogatori de Soler, qui va comparèixer en qualitat d'investigat en la causa per possible sedició que instrueix la titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3 sobre l'actuació dels Mossos durant la jornada del referèndum.

En les últimes setmanes, Lamela ha rebut informes de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional sobre la possible manipulació d'actes per part dels Mossos perquè escrivissin que sí s'havien impedit votacions quan en realitat havia estat a l'inrevés, tot amb l'objectiu d'evitar ser acusats de «poc professionals» sabent que la investigació judicial iniciada en l'Audiència Nacional podria assenyalar-los per un delicte de sedició.

Segons les fonts, Soler va reconèixer que va fer manipular les actes, però també va explicar que ell no es dedicava a dirigir els operatius policials dels Mossos. Un argument que també va esgrimir el segon a declarar ahir davant la jutge, l'exnúmero dos de l'exconseller d'Interior César Puig.

La jutge va emmarcar Soler i Puig dins de la «corretja de transmissió» entre el Govern i els Mossos per facilitar l'1-O. Així ho exposa la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, en la interlocutòria per la qual s'acorda deixar en llibertat els dos investigats pel delicte de sedició, tot i que els imposa mesures cautelars com ara compareixences quinzenals al jutjat més proper, prohibició de sortir del territori nacional, retirada del passaport i obligació de facilitar un número de telèfon per estar localitzables.