La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va denegar ahir al magistrat i exsenador d'ERC Santi Vidal el reingrés al servei actiu en la carrera judicial perquè les seves manifestacions i intervencions públiques efectuades mentre estava suspès en funcions per participar en la redacció per a una Constitució a Catalunya, revelen la seva «falta de lleialtat a les institucions de l'Estat i a la Constitució». L'òrgan de govern de jutges informava en una nota que s'ha constatat una «falta d'actitud» del magistrat, que ahir complia tres anys de suspensió de funcions per una falta molt greu d'ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials. Li recorda que en aquest temps tenia privats els drets inherents a la seva condició de jutge però no va suposar la pèrdua de la seva condició de membre de la Carrera Judicial.

Per això la suspensió «no li disculpa de les seves obligacions bàsiques, com és, la primera d'elles, la de lleialtat constitucional», respon la Comissió sobre la base de la sol·licitud formulada pel mateix Vidal el passat 24 de gener quan va demanar el seu reingrés al servei actiu després de perdre la plaça de magistrat a l'Audiència Provincial de Barcelona. Per a això havia d'obtenir la prèvia declaració d'aptitud per part del Consell General del Poder Judicial. La Comissió considera que el jurament ha estat «repetidament incomplert» pel magistrat durant els últims tres anys i que «no es tracta de fer pesar repetidament sobre el magistrat les conseqüències punitives de les faltes per les quals ja ha estat sancionat», sinó evidenciar «la inexistència de present de la seva capacitat per jutjar i fer executar el jutjat a la vista de les manifestacions i intervencions públiques efectuades en aquest temps».

El CGPJ es refereix a les declaracions fetes per l'exsenador de la formació independentista en diferents conferències a Catalunya entre els mesos de novembre i desembre de 2016 en les quals va apuntar, entre altres aspectes, que el Govern català va obtenir de forma il·legal les dades fiscals dels catalans per crear una Hisenda pròpia. «Ja tenim perfectament delimitat, a través d'un treball de camp molt exhaustiu, quants d'aquests 801 jutges se n'aniran al seu Estat (...) I en el cas que vulguin quedar-se hauran de passar uns filtres (...) El que no podem tenir és gent que es quedi aquí de columna», és una altra de les frases que Vidal va pronunciar en referència al nombre de jutges a Catalunya que sortirien del territori després de la cercada independència del mateix.

Reincident en la desobediència

La Comissió Permanent també ha estudiat altres expressions seves en les quals es cridava a incomplir i desobeir les resolucions dels tribunals i del Tribunal Constitucional davant les suspensions que efectivament van anar tenint lloc de les conegudes com a lleis de desconnexió. «Tot això que farem està d'acord amb la legalitat espanyola? No, i crec que que no fa falta que us expliquem per què», va dir en el seu moment.

Amb tot, conclou que «l'actuació pública del magistrat Santiago Vidal durant el temps de compliment de la suspensió implica una evident pertorbació a la reputació i imatge amb la qual el Poder Judicial ha d'aparèixer per al compliment de les seves altes funcions». L'actuació de Vidal també constata, segons el CGPJ, «la seva falta de lleialtat a les institucions de l'Estat i a la Constitució, que no tan sols decideix públicament no acatar, sinó també fer proselitisme de la seva desobediència, fins i tot fent gala de la seva condició de jutge, que mantenia fins i tot en la situació administrativa de suspensió». En les al·legacions formulades al CGPJ, Vidal va apuntar que les declaracions les va realitzar en la seva condició de senador, emparat en la inviolabilitat que li reconeix el Reglament del Senat.