El portaveu adjunt de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, va insistir ahir que el seu grup aposta per investir Jordi Sànchez malgrat els obstacles que es presenten ara mateix i que tenen la legislatura bloquejada a Catalunya: «Hi ha temps per investir-lo. Hi ha marc legal que permet aquesta investidura».

Ho va explicar en roda de premsa després de la reunió que el grup parlamentari va celebrar a Brussel·les liderada per l'expresident Carles Puigdemont, on Pujol va insistir: «No s'ha plantejat cap nom que no sigui el de Jordi Sànchez. Tenim el temps per investir-lo i el marc legal».

Pujol va confiar que «hi haurà Govern a Catalunya amb presència de JxCat», al mateix temps que va tancar la porta a unes noves eleccions i va assegurar que aquest Executiu seguirà treballant a favor d'una república catalana.

«Hem decidit que hi haurà un govern amb presència de JxCat i que aquest govern respondrà el mandat de les urnes, a la voluntat popular, al missatge nítid de nou país expressat el dia 1 d'octubre», va emfatitzar Pujol en la compareixença de premsa.

Segons va explicar el portaveu adjunt de JxCat, la «doble condició» de «fer govern i garantir la república» es basa en la idea que «sense govern no pot haver-hi república» i que «treballant només per la república no es garanteix un govern». Així, va defensar la necessitat de «ser forts en els dos àmbits» i va subratllar que «la conjunció és JxCat».

En la mateixa roda de premsa, Pujol va tancar la porta a la possibilitat que es convoquin unes noves eleccions a Catalunya davant una falta d'acord per desbloquejar la situació per part de les forces independentistes.

«No volem eleccions, no és l'escenari sobre el qual avui hem treballat. Tanquem la porta a aquest escenari perquè estem convençuts que hi haurà govern», va expressar.

En aquest sentit, el portaveu adjunt de JxCat va insistir a apel·lar «al compromís i la responsabilitat» de totes les parts que participen en la negociació per formar un govern a Catalunya i va reivindicar que el seu partit «s'ha mogut tantes vegades com ha estat necessari» per aconseguir-ho.

«Nosaltres des de JxCat hem proposat totes les solucions que han fet falta, ens hem mogut tantes vegades com ha estat necessari. Per tant, tenim aquesta legitimitat per insistir des d'ara i fins a la investidura que falten esforços per part de tots», va remarcar.

Pujol també va negar que una de les possibles sortides sigui que Puigdemont renunciï al seu escó, per després explicar que quan apel·la al «sentit d'Estat» de tots també incorpora una «consideració a l'aritmètica» que seria «alterar la voluntat d'un parlament a partir d'una abstenció o un no» sabent que hi ha dos vots «que no es poden expressar».

«És una reflexió que cal obrir sense acritud, posar sobre la taula, escoltar. Potser cal afinar bé el que ens van dir els electors el 21 de desembre», va dir. La decisió de mantenir Sànchez també suposa desoir la petició que aquest dimarts va llançar ERC: Marta Rovira va urgir JxCat a presentar un candidat viable per poder dur a terme al Parlament una investidura «efectiva». ERC evita demanar públicament el relleu de Sànchez per un altre candidat, però és evident que l'expresident de l'ANC no compleix ara com ara els requisits de ser un candidat viable per ser investit pel Parlament.

Els republicans cerquen facilitar que JxCat rellevi Sànchez i la pròpia Rovira va assegurar que avalarien un altre nom: «No especularem amb el candidat. Ja hem dit que el nom no serà un obstacle. És a JxCat a qui li toca fer aquesta proposta».

Puigdemont, a Ginebra

Carles Puigdemont participarà en un segon debat sobre la independència a Ginebra dimecres vinent, després del que tindrà lloc diumenge a la capital suïssa. Aquesta segona xerrada l'organitza l'Institut d'Alts Estudis Internacionals i de Desenvolupament de Ginebra i porta per títol «Té encara importància la independència al segle XXI?».

La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, va acusar ahir el president del Parlament, Roger Torrent, de bloquejar Catalunya, i li va demanar que posi en marxa el compte enrere de la legislatura i que proposi un candidat a la investidura que sigui legal i elegible: «Ja n'hi ha prou, ja hem vist que tot és mentida».

En una entrevista de TV3 recollida per Europa Press, InésArrimadas va tornar a defensar que Roger Torrent ha de comparèixer al Parlament encara que la Mesa rebutgés la proposta aquest dimarts, i ha explicat que «és a les seves mans» desbloquejar la situació.

La CUP no vol ningú del PDeCat

El diputat de la CUP al Parlament Carles Riera va reiterar ahir que la seva formació només investirà un president de la Generalitat que porti un programa republicà, per la qual cosa creu secundari qui sigui el candidat a la Presidència, encara que va advertir que «un candidat molt lligat al PDeCAT no posa les coses fàcils».

Va subratllar que no volen que es repeteixin les eleccions a Catalunya, encara que va puntualitzar que no tenen per què ser negatives per al sobiranisme: «La nostra voluntat no és provocar-les», va sentenciar el diputat de la formació anticapitalista.