L'exdirector de l'Agència Catalana de Consum, Alfons Conesa (CiU), ha estat condemnat a sis mesos de suspensió d'ocupació pública per adjudicar, de manera irregular, un concurs públic a una firma d'advocats en la qual treballava un dels seus fills. La pena s'ha imposat després d'un pacte de Consea amb la Fiscalia.

Segons va informar el rotatiu digital Crónica Global, la sentència arriba després d'una denúncia de CCOO del gener de 2013, en la qual va considerar que s'havien produït irregularitats en un dels contractes d'aquesta agència. Per donar resposta a tots els ciutadans que es queixaven dels bancs per les seves participacions en les preferents, Conesa (pare de l'actual presidenta de la Diputació, Mercè Conesa) va encarregar el servei a AGM Abogados S.L., empresa on treballava el seu fill , a través d'un «contracte de prestació de serveis d'anàlisis i avaluacions de reclamacions presentades per consumidors de productes financers complexos».

Segons el rotatiu, es va presentar una denúncia a l'oficina Antifrau per part d'un dels funcionaris. En aquest sentit, Conesa va ocultar la relació amb el despatx que donava feia al seu fill, i va entregar certificacions irregulars.

Segons la sentència, «Va lliurar-ne una en la qual certificava que l'Agència Catalana de Consum va iniciar els contractes amb les empresees convidades en el procediment negociat sense publicitat per a la contractació de la prestació de serveis d'anàlisis i avaluació de les reclamacions presentades pels consumidors de productes financers complexos davant l'Agència el 22 de gener de 2013, malgrat que l'acusat era plenament conscient que l'ACC no va mantenir contacte ni cap negociació amb altres despatxos d'advocats i els contractes amb AGM advocats SL».

El Jutjat Penal número 27 condemna a Alfons Conesa «en termes d'estricta conformitat, com a autor criminalment responsable d'un delicte de falsedat de certificats de l'article 398 del Codi Penal, sense que concorrin circumstàncies modificatives de la responsabilitat criminal, a la pena de sis mesos de suspensió d'ocupació o càrrec públic», fet que inclou també el pagament de les costes processals.