El secretari de Difusió i Atenció Ciutadana de la Generalitat, Antoni Molons, va quedar en llibertat amb càrrecs per presumpta desobediència i malversació després de ser detingut ahir per la Guàrdia Civil, segons fonts coneixedores del cas.

Molons va sortir de la comandància de Travessera de Gràcia passades les 16 hores després de negar-se a declarar davant els investigadors de l'Institut Armat, a l'espera que el citi el Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, que instrueix la causa per l'organització de l'1-O.

L'actuació de la Guàrdia Civil el matí d'ahir va suposar escorcolls en el despatx de Molons en el Palau de la Generalitat, a casa seva i també a Òmnium Cultural.

A les 8.00 hores, agents de l'Institut Armat van escorcollar el domicili de Molons, qui al voltant de les 11 hores va ser conduït al seu despatx en el Palau de la Generalitat, on va ser mentre els agents l'inspeccionaven.

Una hora després, els investigadors traslladaven l'alt càrrec de la Generalitat detingut a la comandància de Travessera de Gràcia, on es va negar a declarar.

Molons (Barcelona, 1970), és llicenciat en Dret i ha treballat en la Direcció general de Mitjans Audiovisuals al programa de desenvolupament i implementació de la TDT local a Catalunya, va ser nomenat per a aquest càrrec al gener de l'any passat.

Va treballar també al consorci local Localret, període en el qual va assessorar els municipis concessionaris de la TDT local i consorcis públics.

La Guàrdia Civil investiga una partida de 2,2 milions d'euros per a publicitat del referèndum del passat 1 d'octubre pressupostats en la Secretaria de Difusió i Atenció Ciutadana.

Així ho va fer constar l'institut armat en un informe que va lliurar al titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona el passat mes de desembre.

En aquest document, al qual va tenir accés Europa Press, la Guàrdia Civil apuntava a possibles delictes de prevaricació i desobediència que podrien haver comès l'exconseller de Presidència Jordi Turull i altres membres del seu equip en relació amb una campanya per fomentar la participació en el referèndum de l'1-O dels catalans residents fora d'Espanya mitjançant la seva inscripció en un registre.

També Jaume Mestre

Els agents van exposar que la proposta de la citada campanya va partir de la Direcció general de Difusió i hi van treballar el secretari de Difusió i Atenció Ciutadana de Presidència, Antoni Molons, i el director general d'aquest departament, Jaume Mestre, qui va ser cessat en aplicació de l'article 155.

El portaveu adjunt de Cs al Parlament, Fernando de Páramo, va afirmar ahir que respecta la decisió del jutjat número 13 de Barcelona per investigar «si s'han utilitzat diners de tots els catalans per pagar la festa del procés». Per la seva banda, l'exconseller d'Afers Exteriors i diputat d'ERC, Raül Romeva, va avisar que «l'embat» judicial i policial és inútil perquè «no servirà de res» i va defensar que només per la via política es podrà trobar la manera de «desllorigar» la situació.

«Pretendre creure que per la via de la pressió judicial, l'amenaça, les querelles, presons, sancions o inhabilitacions decaurà aquesta força pacífica i democràtica, no només és injust sinó que és sobretot inútil».