L'exconseller d'Empresa de la Generalitat Santi Vila tenia informacions que preveien una caiguda del 20% del PIB en cas d'una Catalunya independent. Així ho revelen els correus electrònics intervinguts a l'exaltcàrrec de la Generalitat dimitit després de la DUI del 27 d'octubre.

Segons va informar El Mundo, aquestes informacions també asseguraven que amb la independència s'acabaria la viabilitat de Catalunya dins de la Unió Europea. Segons l'anàlisi que va fer la Guàrdia Civil dels mails dels dirigents del procés, la Generalitat coneixia els riscos financers de les empreses del país després de les votacions del referèndum de l'1 d'octubre. «Tot i això», subratllen els investigadors, «no es va informar a la població i es va declarar la independència de forma unilateral».

El rotatiu madrileny aprofundeix en el fet que l'exconseller d'Empresa va rebre «argumentari de la situació empresarial i llistat d'empreses de Catalunya que havien canviat la seva seu social» sota l'encapçalament de Confidencial. Implicacions econòmiques d'una Catalunya independient. Aquest document, que li va ser remès des del mateix Govern català, reflecteix com el pitjor dels escenaris possibles «una Catalunya fora de l'espai econòmic europeu».

«Un escenari poc probable i només contemplat per aquells contraris a la independència tindria efectes negatius majors», precisava. «La sortida suposaria uns efectes molt negatius per a les exportacions (descensos del 45% -50% de les vendes a l'Estat espanyol i el 18% de les exportacions a la Unió Europea) i l'economia catalana».

Així mateix, establia com a escenari probable « una reducció al voltant del 20% del PIB ». A continuació constatava que «no s'hauria de contemplar com una opció viable (la sortida de la Unió Europea) d'una futura independència de Catalunya».