El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha citat per a demà a les 10.30 hores al diputat de JxCat Jordi Turull, i cinc investigats en la causa que s'instrueix contra el procés independentista a Catalunya «a fi de practicar la compareixença prevista en l'article 505 de la Llei d'enjudiciament criminal», amb l'objectiu de revisar si dicta presó provisional contra ells.

En una providència dictada ahir, el magistrat vol que també compareguin, acompanyats del seu lletrat, Carme Forcadell, Marta Rovira, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa. Tots ells, com Turull, són diputats al Parlament.

Així mateix, l'instructor cita per al mateix dia ia la mateixa hora a totes les parts personades en la causa de l'anomenat «Procés». D'aquesta manera, hauran d'anar a l'alt tribunal els representants dels 28 investigats, a més de la Fiscalia, l'acusació popular que representa el partit Vox i l'Advocacia de l'Estat. L'acte de processament es dicta per posar en ordre el relat dels fets que fa el jutge instructor d'una causa després de la investigació, especificant-hi les persones a les quals acusa i de quins delictes se'ls acusa.

Tanmateix, això no vol dir que hagi acabat la instrucció, ja que el magistrat pot dictar acte de processament en qualsevol fase del procés. De fet, el passat 1 de març va atendre la petició de la Fiscalia en declarar complexa la causa, de manera que la investigació pot allargar fins als 18 mesos.

Això sí, tot i que en les últimes setmanes el magistrat ha sol·licitat noves diligències a la Guàrdia Civil, també ha volgut deixar clar en alguns dels seus últims actes que la investigació està ja molt avançada. Quant als sis investigats que l'instructor va citar també per a demà, el jutge no explica en la seva providència els motius per a practicar la «compareixença prevista en l'article 505 de la Llei d'enjudiciament criminal, és a dir, el que es coneix com «visteta», una audiència en què Fiscalia i les parts acusadores poden interessar que es decreti presó provisional o llibertat provisional amb fiança.

Forcadell, Rovira, Turull, Romeva, Rull i Bassa són tots diputats del Parlament català i, per tant, possibles candidats a la Presidència de la Generalitat. De fet, Jordi Turull es perfilava com el nou aspirant proposat per JuntsxCat després que Jordi Sánchez anunciés ahir la seva renúncia després de comparèixer precisament davant del jutge Llarena.

Inhabilitació de càrrecs públics

L'article 384 bis de la Llei d'enjudiciament criminal preveu la inhabilitació de càrrecs públics imputats per rebel·lió si en finalitzar la instrucció de la causa i dictar interlocutòria ferma de processament ha estat decretada contra ells la mesura presó provisional.

En el cas dels sis citats, que tenen diferents mesures cautelars aplicades després de comparèixer davant l'instructor, el jutge podria ordenar el seu ingrés a la presó provisional aquest divendres, però de moment la inhabilitació no podria portar-se a terme, ja que l'acte no és ferma fins que es resolen tots els recursos que es puguin presentar, tant per part dels imputats com de les acusacions.

Els sis investigats citats divendres ja van compa davant Llarena al llarg de la instrucció. En el cas de Turull, Rull, Romeva i Bassa, els quatre van estar la passada tardor un mes en presó provisional, dictada primer per l'Audiència Nacional. Van ser posats en llibertat per Llarena quan la causa va passar al Suprem sota fiances de 100.000 euros.

Per la seva banda, Carme Forcadell va passar una nit a la presó, ja que el jutge va decretar presó eludible amb fiança de 150.000 euros la nit del 9 de novembre de 2017 i l'expresidenta del Parlament va fer efectiu el pagament de la fiança al matí següent. Pel que fa a Rovira, va comparèixer a l'alt tribunal el passat 19 de febrer i Llarena va ordenar llibertat sota fiança de 60.000 euros.

President «amb mans lliures»

L'exconsellera i diputada d'ERC Dolors Bassa va defensar ahir que els membres del pròxim Govern «tinguin les mans completament lliures» i no estiguin immersos en causes judicials. En una entrevista de Catalunya Ràdio recollida per Europa Press i preguntada per si això significa que Jordi Turull (JxCat) no podria ser un bon president, Bassa va dir que no es refereix concretament a ell. Al contrari, va assenyalar que Turull «és una persona fantàstica, treballadora, molt dialogant i seria molt bon president».