L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va denunciar des de Finlàndia que l'Estat espanyol té «un problema seriós amb la democràcia». Ho va dir als mitjans després d'una conferència a la capital del país escandinau. Segons va informar elnacional.cat, el líder de JxCat va assegurar que el procés «no és un afer intern sinó europeu».

En aquesta línia, va justificar la seva fugida del país afirmant que la seva obligació és «defensar els drets col·lectius». També va considerar «surrealista» la possibilitat que el candidat Jordi Turull sigui enviat avui a la presó, una possibilitat que qualifica com a «gran error».

Pel que fa a la decisió de mantenir en presó Joaquim Forn i Jordi Sánchez, «el senyor Forn va decidir apartar-se, renunciar a la seva acta de diputat, va decidir no estar en la política i acceptar les normes de la Constitució», va assegurar.

Malgrat tot, va dir, tant ell com Sànchez són a la presó «sense que hi hagi una sentència» i acusats d'un crim, la rebel·lió, «que implica l'ús de la violència».

En arribar a Finlàndia, Puigdemont va demanar a tots els actors polítics «estar a l'altura» de l'encàrrec realitzat per la ciutadania i del moment històric, i mantenir la posició davant un Estat que excedeix tots els límits de l'estat de dret.

Així es va expressar en una anotació al seu Twitter poc després de conèixer-se que la CUP s'abstindria en la votació de la candidatura de Jordi Turull.

Sobre la CUP

Posteriorment, sobre la decisió de la CUP d'abstenir-se, va dir: «Espero que compleixi els deures que li han encarregat els ciutadans, que és triar un president de la majoria proindependentista».