El jutge Pablo Llarena justifica el processament de 25 investigats en la causa que instrueix contra el procés independentista a Catalunya perquè el "disseny criminal" del full de ruta que va culminar amb la declaració unilateral d'independència (DUI podria no haver-se interromput amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i perquè sembla estar "latent i pendent de represa un cop es recuperi el ple control de les competències autonòmiques".

Així ho manifesta el magistrat en l'ordre de processament, en el qual adverteix que la causa que investiga suposa "un atac a l'Estat constitucional que, amb la voluntat d'imposar un canvi en la forma de govern per a Catalunya i de la resta del país, integra una gravetat i persistència inusitada i sense cap altre cas semblant en cap democràcia del nostre entorn, més encara per haver-se desplegat aprofitant les facultats polítiques i de govern que la mateixa Constitució atorga precisament per a la garantia dels drets de tots els ciutadans d'aquesta comunitat autònoma i del país".

Per argumentar el processament per rebel·lió, Llarena destaca que aquesta figura delictiva "mira de preservar els principis essencials d'una convivència democràtica, respecte d'aquells atacs que puguin lesionar de manera profunda els elements més estructurals de la nostra organització política".

Al seu parer, la consumació d'aquest delicte no exigeix aconseguir o declarar de manera efectiva la independència, sinó que esgota el seu contingut material amb la simple realització de la conducta consistent a alçar-se violentament i públicament.

Per al jutge, els fets que van tenir lloc el 20 i 21 de setembre del 2017 "reflecteixen totes les exigències que s'han identificat per un actuació violenta".

I també exposa que el delicte té una configuració plurisubjectiva o d'intervenció múltiple, que fa de la rebel·lió una realitat delictiva essencialment d'acord amb el repartiment de tasques entre els seus diferents partícips.

Així, considera "evident que la minuciosa ideació de l'estratègia amb la qual pretenia imposar-se la independència al territori, permet considerar que els principals responsables d'aquests fets sempre van haver de representar-se perquè el procés acabaria recorrent a la utilització instrumental de la força".