El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va instar els diputats independentistes a votar a favor de la investidura de Jordi Turull com a president de la Generalitat per no perdre «ni un segon» a constituir un Govern que permeti acabar amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. «Avui hem de posar la primera pedra per bandejar el nou Decret de Nova Planta, i no hauríem de perdre ni un segon», va defensar en el debat d'investidura de Turull, després que la CUP anunciés que mantenia les seves abstencions. «Els republicans necessitem tenir un Govern. No podem anar cap a enrere, però tampoc podem renunciar a anar cap a endavant, i no podem posar en risc la immensa victòria de l'1-O i la revàlida del 21-D». En aquest context, va confirmar el suport a Turull, suport que va qualificar de «sincer», però que va acompanyat d'exigència. El portaveu d'ERC va subratllar la necessitat de treballar tots junts per acabar amb la intervenció de l'Estat. «Ni volem ni podem tornar a quedar presoners dels paranys judicials. No volem tornar a entrar en un bucle electoral», va declarar.

Recuperar les institucions

En aquesta línia, Sabrià va defensar que «la d'avui [ahir per al lector] pot ser una investidura efectiva», i va insistir que el sol fet de celebrar el ple és una victòria. «Avui, passi el que passi, qui guanya és la política i la democràcia. Avui votarem una candidatura, i el Parlament tornarà a exercir la seva sobirania i tornarà a posar en pràctica de nou les seves funcions», va emfasitzar abans de la votació, sense oblidar-se d'assenyalar que la situació és excepcional per l'absència dels polítics que són a la presó i a l'estranger.

«Hem de fer un pas més cap a la recuperació de les nostres institucions, després d'haver recuperat ja per sort aquesta cambra. Hem d'iniciar un període que ha de ser fructífer i encaminar-se cap a la construcció republicana», va concloure el diputat republicà.