23 de març de 2018
23.03.2018

Turull no fa referència a la república i ofereix «mà estesa» a Rajoy i al Rei

El candidat a la presidència no esmenta el procés constituent en el seu discurs i critica l´Estat per les càrregues de l'1 d´octubre. Turull es compromet a «revertir els danys del 155» i a desplegar la hisenda catalana, gestionar ports i aeroports, i blindar Mossos, l´escola catalana i la CCMA

23.03.2018 | 01:13
Turull no fa referència a la república i ofereix «mà estesa» a Rajoy i al Rei

El candidat de Junts per Catalunya (JxCat) a la presidència de la Generalitat, Jordi Turull, va oferir mà estesa i «diàleg, diàleg i diàleg» tant al Govern central com al rei Felip VI per abordar la situació de Catalunya, i ahir no es va referir a la república que va proclamar el Parlament el 27 d'octubre.

En el ple d'investidura celebrat a la Cambra, Turull va demanar que aquest diàleg sigui bilateral i sense renúncies: «Mà estesa. Per nosaltres no quedarà que hi hagi mà estesa si hi ha la més mínima resposta i esperança de rebre la mà estesa del cap de l'Estat o del Govern espanyol». El candidat va matisar que la cerca de diàleg no significa caure «en febleses, ni renúncies», però no va fer referències a desplegar la república, impulsar un procés constituent ni celebrar una multiconsulta, qüestions que sí que inclou el pacte de Govern que van signar JxCat i ERC. «Ens tornem a oferir per dialogar amb el Govern espanyol. Que tothom vegi que per nosaltres no quedarà. Demanem asseure'ns en una mateixa taula, de Govern a Govern», i va assegurar que el Govern de què va formar part, cessat per l'article 155, sempre va apostar per aquesta via.

Així, va posar exemples històrics de diàlegs que van fructificar encara que a priori semblava difícil, com el del president català Francesc Macià amb el Govern de la II República i el d'Adolfo Suárez amb Josep Tarradellas: «Per què ara no se'n vol parlar? Per què no ha de ser possible el diàleg i la negociació?», es va preguntar Turull.

Una de les poques referències indirectes al procés sobiranista va ser quan va defensar «la victòria incontestable de les forces independentistes» en les eleccions del 21 de desembre, i va demanar respecte pel mandat democràtic de les urnes. Així, el candidat a la presidència va reclamar diàleg amb l'Estat però reivindicar que ha de donar-se sobre la base de la democràcia i reconeixent primer que l'independentisme segueix amb majoria al Parlament: «No hi ha alternativa a la democràcia que la democràcia mateixa. L'alternativa a la democràcia és la tirania».

Retrets per l'1 d'octubre

Turull va criticar les càrregues policials de l'1 d'octubre i va lamentar que es van vulnerar els drets fonamentals amb «atacs a les escoles» que feien de punts de votació, i va definir la paraula «llibertat» com una oportunitat dels catalans per ser millors. També es va reivindicar com un president per a tots els catalans sense excepció i que lluitarà a favor de la cohesió social, i va concloure: «Ens necessitem a tots per a un país millor per a tots. Cal seguir junts», va reblar.

Encara que no aconseguria ser investit president ahir per la falta de suport del grup de la CUP, va cercar igualment seduir als diputats de la Cambra: «Avui ens podem desfer de les urpes del 155 i obrir un futur net, clar i brillant».

De fet, es va comprometre a «revertir els danys del 155», a recuperar les competències i institucions intervingudes per l'Estat i a servir a tots els catalans «sense excepció, per construir un país millor que avanci unit». En aquest temps, va considerar que l'Estat «ha destituït tot tipus de persones i col·lectius mitjançant una realitat amarga que ha acompanyat d'una amarga recentralització amb un ofec indissimulat de les finances» catalanes. Així, va prometre revertir aquesta situació i aconseguir que el Govern central «accepti el mandat de les urnes del 21 de desembre, rectifiqui, repari i restitueix tot» el que ha atacat amb el 155, va afegir Turull.

Per exemple, vol posar en funcionament «immediatament la hisenda catalana que hi havia abans del 155» completant el seu desplegament i lluitar perquè Catalunya tingui sobirania fiscal. En el capítol econòmic va prometre combatre «l'espoli» de l'Estat i el dèficit fiscal; recuperar la gestió d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL); un pla contra el frau i l'evasió; potenciar l'emprenedoria i l'economia circular; impulsar les energies sostenibles, i lluitar per aconseguir la gestió directa dels ports, aeroports i infraestructures ferroviàries. Es va comprometre a millorar les condicions dels funcionaris, va garantir que combatrà la corrupció, que blindarà «eixos clau» de l'autonomia com els Mossos, l'escola i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Vol ser el president que redueixi les llistes d'espera, blindi el model sanitari i millori la gestió de la renda garantida de ciutadania, entre altres

Compareixença al Suprem

Turull ha de comparèixer avui davant el Suprem, que podria dictar el seu reingrés a la presó, i es va referir a això sense citar-ho de forma explícita: «Alguns hem de fer molts quilòmetres i ja saben a on, i no fa falta que els ho recordi». Sobre la candidatura a la Presidència fallides de Puigdemont i Sànchez, va assegurar que ells mereixien més que ell poder sotmetre's a un debat d'investidura: «No soc jo qui hauria d'estar aquí».

En un discurs de poc més d'una hora en el qual, a part del català, també va utilitzar l'aranès i el castellà, els primers aplaudiments van arribar en el minut 55 quan va afirmar: «El somriure és la més eficaç de les nostres repostes als atacs i menyspreus», i ja no va tornar a ser aplaudit fins al final.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades