El diputat de la CUP Carles Riera va assegurar que l'esquerra anticapitalista manté per ara l'abstenció dels seus quatre parlamentaris mentre no canviï el programa que JxCAT i ERC posen sobre la taula per a desencallar la investidura. Al marge del candidat.

Els cupaires insisteixen que no faran del nom «qüestió central» perquè volen posar al focus en l'acció de govern.

«Qualsevol nom serà bo si és per presidir un govern republicà, no serà bo si és per presidir un govern autonòmic», va assegurar Riera en roda de premsa aquest dimarts al Parlament. Riera, que va assegurar que tornen a negociar amb JxCAT, mantenen la porta oberta al diàleg malgrat que, insisteixen, l'acord ara per ara sigui «lluny». Hores després de la decisió de Jordi Sànchez d'optar per la renúncia a l'acta de diputat, Riera va assegurar també que «hi ha temps» perquè els cupaires obrin un debat a les bases «si el motiu s'ho val».

En aquest context, però, Riera també va assegurar que l'única proposta que formalment han rebut els cupaires sobre la taula és la de Jordi Sànchez. «Cap altra; [...] Turull mai s'ha plantejat», va assegurar. I en qualsevol cas prioritzen saber si el proper govern pretén tenir «vocació de recuperació autonòmica o de trencar amb l'estat espanyol democràticament per construir república».

Els cupaires, que veuen com una «mala notícia» la decisió de Sànchez, consideren que ara per ara les posicions programàtiques estan encara allunyades en aspectes com construir «institucionalitat republicana». «El comportament dels grups majoritaris esta allunyat de sobirania a 1O i 21D», va afegir Riera.

Abordar l'actualitat política

ERC reunirà demà a partir de les 19 hores el seu Consell Nacional per abordar el nou escenari que s'ha obert aquest dimarts després de la renúncia de Jordi Sànchez (JxCat) al seu escó i, en conseqüència, a ser el proper candidat a la Presidència de la Generalitat.

Fonts republicanes consultades per Europa Press van explicarque els consellers nacionals han rebut la convocatòria del conclave amb un únic punt en l'ordre del dia, abordar «l'actualitat política» de Catalunya.