La decisió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena d'enviar a presó Turull, Romeva, Rull, Forcadell i Bassa va despertar una allau de concentracions en diferents punts de Catalunya com a rebuig a la sentència.

A la ciutat de Girona, milers de persones es van concentrar davant la seu de la Subdelegació del Govern per reclamar la «llibertat dels presos polítics». A poc a poc, diferents manifestants amb estelades i llacets grocs brodats a les jaquetes van omplir l'avinguda de Jaume I, al seu pas per la Subdelegació del Govern, omplint també la plaça 1 d'Octubre.

Els Mossos d'Esquadra van tallar la carretera i van desplegar un cordó policial davant la Subdelegació del Govern de Girona per tal de protegir l'edifici. Entre crits d'«els carrers seran sempre nostres», «lluitarem» i «ni un pas enrere» es podien llegir pancartes amb el lema «Llibertat presos polítics».

En aquest vídeo es poden veure l'acte celebrat el divendres al vespre a Girona

«Engegar la primavera catalana»

Poc després de les vuit del vespre, membres del Comitè de Defensa de la República (CDR) van agafar la paraula amb un manifest on van reclamar la «llibertat de totes les persones imputades, a la presó i a l'exili». «Tots han de poder tornar a casa», van exigir. Unes paraules que van despertar crits de «vaga general» i consignes per engegar «la primavera catalana». També va haver-hi un moment per recordar els fets de l'1 d'octubre. «Aquell dia vam veure que no ens fan por els seus cops i que no hem de fer cap pas enrere», van reclamar des del CDR, que van cloure el discurs demanant que «es faci efectiva la declaració d'independència».

Posteriorment, un grup reduït de persones va intentar entrar a la Subdelegació del Govern, però van ser interceptats a temps per la policia.

Les protestes es van repetir a les principals ciutats gironines. Unes 1.500 persones convocades a través de les xarxes socials es van aplegar ahir a les 20 hores davant de l'ajuntament d'Olot. Van formar mig cercle amb pancartes per reclamar la llibertat dels presos polítics.

En línia a la part oberta de la corba, l'alcalde, Josep Maria Corominas i representants de l'ANC i d' Òmnium Cultural van fer parlaments reivindicatius. Va tenir lloc la lectura de la carta comiat de Marta Rovira camí de l'exili. Al final de l'acte, van cantar Els Segadors i el grup de castellers de la localitat va elevar un pilar. A Colomers diversos manifestants van tallar la carretera en senyal de protesta.

Protestes a Barcelona

Milers de persones es van concentrar ahir al centre de Barcelona des de les vuit del vespre per protestar per la «repressió» de l'Estat, el mateix dia que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va decretar presó provisional per a Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Carme Forcadell.

Els concentrats responien a un acte unitari de rebuig als empresonaments convocat per Òmnium Cultural, l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i entitats municipalistes. Un cop va acabar l'acte, l'ANC també va convocar a concentrar-se davant la delegació del govern espanyol a Barcelona. Entre els concentrats, crits de vaga general i cartells amb el lema «Units contra la repressió». Al principi de la concentració s'ha llegit un manifest titulat, precisament, «Units per la repressió». En aquest text es lamenta que «altre cop» representants polítics catalans, «homes i dones integres, honrats, pacífics i de profundes conviccions democràtiques han estat empresonats». També es denunciava que «l'onada repressiva contra els catalans i les catalanes» és «majúscula», i que el govern espanyol «està disposat a tot, fins i tot a vulnerar els drets civils, polítics i humans més bàsics» per tal «d'eradicar qualsevol signe de dignitat del poble català».

Tensió amb la policia

Els Mossos d'Esquadra van envoltar la delegació del govern espanyol a Barcelona per blindar l'edifici davant la presència dels manifestants convocats pels CDR que van baixar des dels Jardinets de Gràcia fins a la seu de la delegació, al carrer Provença.

El cordó policia protegeix l'edifici i es van viure diversos moments de tensió entre la policia catalana i alguns dels manifestants.

Els Mossos van anunciar per megafonia que actuarien si es vulnerava el perímetre que han creat amb tanques i furgonetes policials a l'entorn de la seu de la delegació del govern espanyol.

Els concentrats, però, van fer cas omís de l'avís i van intentar igualment arribar davant la seu de l'edifici. Els Mossos d'Esquadra ho van impedir carregant contra ells i fent alguns trets a l'aire. En el marc d'aquests enfrontaments hi va haver 24 persones ferides, segons ha indicat el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Unes 22 van patir lesions lleus i les dues restants ferides de caràcter menys greu. Les atencions es van fer entre les vuit del vespre i les deu de la nit.

El TNC suspèn les funcions

La funció de Franskenstein al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) es va suspendre ahir en protesta per la detenció dels polítiques sobiranistes.

«Avui no pot ser, esperem que ho entengueu», va dir a l'escenari el protagonista, Joel Joan, acompanyat de membres de l'equip.

La decisió va arrencar aplaudiments entre els assistents a la sala, que van compartir imatges en xarxes de les paraules de l'actor: «Us agraïm la vostra solidaritat i endavant, no defallim», va dir.