El govern espanyol ha reaccionat amb crítiques a la convocatòria del ple d'investidura de Jordi Turull com a president de la Generalitat, perquè considera que la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, de convocar-lo per aquest dijous "deteriora la dignitat de la institució" en actuar "amb precipitació i manca de transparència contra l'interès general dels ciutadans". Malgrat que assegura que "no entra a valorar les conseqüències que la decisió adoptada per Torrent pugui comportar per a la situació processal de determinats dirigents polítics" adverteix que "l'article 155 seguirà en vigor fins que el nou govern prengui possessió d'acord a dret". A més, responsabilitza els independentistes dels possibles danys a la imatge de la Generalitat fruit de la possible suspensió de Turull, que està investigat al Tribunal Suprem juntament amb altres 27 persones a la causa contra el procés. "Els únics responsables que un president de la Generalitat pugui ser apartat del càrrec per inhabilitació, amb el greu deteriorament que això suposaria per a l'autonomia de Catalunya, son els qui estan promovent la candidatura d'un diputat amb greus problemes judicials", apunten aquestes fonts.

La Moncloa sosté també que la convocatòria del ple d'aquest dijous "únicament persegueix l'interès polític dels independentistes de mantenir viu un enfrontament amb l'Estat democràtic" malgrat que "aquest ha demostrat sobradament la seva capacitat per defensar l'imperi de la llei i la dignitat de les institucions".

En aquest marc, insisteix que "ja existia un calendari establert per a la investidura que ha estat modificat de manera unilateral i arbitrària amb un objectiu polític condemnat al fracàs".

Malgrat tot, La Moncloa no avança possibles actuacions judicials per impedir la investidura, com sí que va fer en motiu de la primera convocatòria, quan va impugnar davant el Tribunal Constitucional -en contra del criteri del Consell d'Estat- l'acord per a la celebració de la sessió.

Aleshores va presentar un recurs que el TC encara no ha admès a tràmit però que va donar peu a l'adopció de mesures cautelars per part dels magistrats que impedien qualsevol investidura no presencial o sense permís judicial de Puigdemont.