La professora d'Economia de la UB Elisenda Paluzie és la nova presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Així ho van decidir ahir 72 dels 77 membres que conformen el Secretariat Nacional de l'entitat sobiranista. En la seva primera intervenció després de ser escollida, va assegurar que la nova cúpula de l'Assemblea treballarà «sense descans per fer efectiva la República Catalana». Paluzie va mostrar el seu «recolzament incondicional» als polítics empresonats i exiliats i va denunciar els atacs de l'Estat espanyol «autoritari i venjatiu que té per objectiu humiliar i venjar-se perquè l'1 d'octubre aquest poble els va donar una lliçó».

Paluzie, doncs, va rebre el suport de pràcticament tots els secretaris que van reunir-se al Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès. «És un dia difícil», va admetre la nova presidenta, tot expressant el seu reconeixement pels polítics empresonats i pels que estan fora d'Espanya «pel sacrifici que estan fent». No obstant això, va voler deixar clar que «aquesta batalla la guanyarem i seguirem treballant sense descans per fer efectiva la República catalana».

Paluzie va reconèixer que el fet que els seus antecessors en el càrrec, Carme Forcadell i Jordi Sànchez, siguin a presó preventiva no l'espanta. «Ja poden amenaçar, escapçar-nos... Per cada persona que escapcin en sortirà una altra», va dir, tot assegurant que no té cap por de seguir defensant «la llibertat del nostre poble». Així va assegurar que la nova cúpula de l'Assemblea no farà «cap pas endarrere». «Des del derrotisme no sumarem, però amb força aconseguirem la victòria», va afegir.

També ahir, l'historiador Pep Cruanyes va ser escollit com a nou vicepresident de l'ANC i, per tant, mà dreta d'Elisenda Paluzie. Finalment no van ser designats per a aquest càrrec ni el cofundador del Cercle Català de Negocis, Joan Canadell, ni el president del CIEMEN i membre d'ERC, David Minoves. Tots dos van quedar en segona i tercera posició en els comicis celebrats el passat 17 de març entre els socis, en els quals Cruanyes va quedar en quart lloc. Completen l'executiva del secretariat Nacional de l'ANC Montserrat Rosell, que serà la nova secretària, i Joaquim Arnau, que assumirà les funcions de tresorer.