El catedràtic de dret processal de la Universitat de Barcelona Jordi Nieva assegura en una entrevista amb l´ACN que l´estat on és més probable que es completi el procés d´extradició és Alemanya. Carles Puigdemont, per tant, seria el polític independentista amb menys possibilitats de deslliurar-se de l´ordre de detenció europea emesa per la justícia espanyola. El motiu, segons Nieva, és que "les relacions entre Alemanya i Espanya són bones, la imatge d´Espanya pel que fa a drets humans és bona", i el delicte de rebel·lió —o d´alta traició, l´equivalent al codi penal alemany— "està formulat pràcticament en els mateixos termes". A més, afegeix, el país germànic té molt en compte com a "valor polític" la unitat de l´estat. "La primera paraula de l´himne alemany és unitat", diu. En canvi, el país on és més probable que el procés d'extradició no arribi a bon port és Suïssa. Segons Nieva, la decissió la prendrà un organisme que depèn del govern.

Nieva reitera que "el procés d´extradició no és un procés matemàtic" i que "res és segur". Sobre el paper, la decisió del jutge alemany se sabrà en el termini de dos mesos; ara bé, el catedràtic alerta que podria prorrogar-se un altre mes, fins al màxim de 90 dies.

Segons Nieva, els delictes de rebel·lió i d´alta traïció són molt similars. En ambdós casos, una de les condicions per a la seva aplicació és que la persona acusada hagi estat violenta. "No val que sigui lleu", diu, "ha de ser un tipus de violència greu, severa" que "aturi un país" i "intimidi la gent".

Suïssa, en canvi, és el país on és més probable que l´ordre de detenció sigui rebutjada. Segons Nieva, l´organisme encarregat de resoldre la petició depèn del poder executiu; per tant, és d´esperar que la decisió sobre l´extradició de Marta Rovira es vegi afectada per les preferències del govern. Tanmateix, això també podria jugar en contra de la secretària general d´Esquerra Republicana: "Pot ser que Espanya i Suïssa es posin d´acord i hi hagi aquesta influència política, que en principi no hauria de ser-hi, però no ens enganyem", diu l'expert.

La idiosincràsia de cada país pot tenir un paper clau a l´hora de determinar si accepta l´ordre d´extradició, segons Nieva. Suïssa, diu, "és el país dels drets humans, de les grans causes polítiques, dels referèndums", i això podria afavorir Rovira.

A Bèlgica, on romanen els consellers cessats Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig, el "més probable" i el "més lògic" és que l´euro ordre prosperi. Tanmateix, Nieva recorda que "també hi ha un moviment independentista" a la regió de Flandes, i això podria decantar la balança a favor dels tres consellers si el jutge considerés que els delictes dels quals se´ls acusa són polítics.

En el cas del Regne Unit, on Clara Ponsatí es va traslladar recentment, Nieva també hi veu tant factors favorables com contraris a la consellera cessada. "Tenint en compte el seu passat, [el Regne Unit] hauria d´entregar [Ponsatí] sense més," diu el catedràtic. Afegeix, però, que la cultura britànica està influenciada per "la llegenda negra espanyola" i la història de la Inquisició. A més, "els dos països han estat en guerra moltes vegades i mantenen un contenciós per Gibraltar". També cal tenir en compte que el jutge que prendrà la decisió serà escocès: "pot ser procliu a la causa independentista escocesa i pot ser que tingui una mica més de simpatia", diu.