La CUP es va oferir a incorporar-se a la Mesa del Parlament per «facilitar» una investidura com a president de la Generalitat de Carles Puigdemont. El grup que encapçala Carles Riera al Parlament va afegir que la situació és greu i que «cal reforçar immediatament la legitimitat del president».

També va oferir contribuir amb tots els actors polítics democràtics a «articular una proposta de Pacte Nacional pels Drets Civils i Polítics, i aturar el país per denunciar l'Estat d'Excepció» a Catalunya. Riera va celebrar que la població es manifesti per la detenció de Carles Puigdemont i va defensar que «ha de començar un nou cicle de mobilitzacions» en defensa de la democràcia. En declaracions als mitjans durant la manifestació a Barcelona, va assenyalar que les mobilitzacions han de ser «cada dia més massives per defensar la democràcia i els drets civils i polítics» a Catalunya, tot afegint que la detenció de Puigdemont «posa un repte democràtic a Alemanya i Europa», i va demanar el seu alliberament.

Crida a la calma

Per part seva, la portaveu del grup parlamentari de JxCat, Elsa Artadi, va voler fer una crida a la calma. «Per això ja hi hem passat abans. Estem esperant a veure com es desenvolupa tot. L'altra vegada va acabar de la millor manera possible», va dir, tot recordant que la darrera petició d'extradició que es va cursar va resultar fallida i no es va executar. I és que per a Artadi, que Puigdemont estigui detingut a Alemanya no vol dir que hagi d'acabar empresonat a Espanya. «No es tracta de si s'està a Bèlgica o a Alemanya; es tracta de la justícia injusta d'Espanya», va afegir.

De la mateixa manera, va traslladar un «missatge de tranquil·litat» de part del president cessat. «Ell està bé, ferm, seré. Coneixia els riscos quan viatjava i mai hi ha volgut renunciar perquè la nostra veu és la veu al món i no la que ens volen silenciar aquí. Malgrat les amenaces mai ha volgut renunciar a seguir fent política», va sentenciar Artadi. A més, la portaveu de JxCat va insistir que la causa contra els independentistes «no s'aguanta per enlloc perquè el moviment independentista sempre ha estat pacífic i democràtic i ha de seguir sent així».

Paral·lelament, l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé va lamentar que s'estigui intentant que els dirigents independentistes que estan a l'estranger acabin empresonats amb les ordres de detenció internacional i les peticions d'extradició. Solé va assegurar que «la persecució contra Puigdemont i els exiliats no és només contra ells, és contra el poble de Catalunya i contra la democràcia». Per als republicans, les extradicions que es reclamen són «per motius polítics clarament» i per això «no haurien de ser contemplades per cap país europeu». «Això no ho arreglaran els jutges, és una qüestió política. Requereix diàleg i política», va sentenciar.

La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, va assegurar que «a ningú li pot sorprendre que tard o d'hora això es produís». Arrimadas va considerar que «Puigdemont ha trencat la societat catalana, s'ha gastat diners de tots els catalans en coses il·legals, ha provocat una crisi sense precedents i s'ha enfrontat a una democràcia del segle XXI de la UE». «I això, evidentment, té conseqüències», va etzibar.

El líder del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, va afirmar que la detenció de l'expresident de la Generalitat demostra que «Espanya és un país de la UE». Va afirmar que «el planeta Terra no és prou gran per amagar-se de l'Estat de dret en una democràcia».