La presó de Neumünster és la presó més gran de Schleswig-Holstein, amb 596 llocs de detenció, dels quals 530 estan en execució tancada. La presó és un establiment de compliment de penes de fins a 5 anys per a homes adults. A més, és responsable de l´execució de presó preventiva en el tribunal del districte de Kiel.

Els edificis van ser construïts des del 1901 fins al 1905 com una presó central de Neumünster. Les cases construïdes en aquell moment estan registrades a la llista de monuments culturals de Neumünster i estan sota protecció. El terreny està envoltat per una paret de 685 metres de llarg. A Holsatenring hi ha tres edificis fora del mur. A Boostedter Strasse 32 hi ha l´antic Direktorenhaus, també fora de la paret. Al costat de la presó, el jutjat del tribunal del districte de Neumünster es va construir a Boostedter Strasse, 26.

El pres més conegut va ser l´escriptor Hans Fallada, qui descriu les seves experiències allà en la novel·la Wer einmal aus dem Blechnapf frisst. Els camperols rurals de Fallada, els peixos grassos i les bombes sobre el moviment rural de Schleswig-Holstein també es relacionen amb la presó de Neumünster.

Aquesta ciutat té 79.000 habitants i es troba a 30 quilòmetres de Kiel, la capital de Schleswig-Holstein, a 65 quilòmetres d´Hamburg.