Nova jornada reivindicativa ahir a Girona per reclamar la llibertat dels líders independentistes empresonats i rebutjar la possible extraditació de Carles Puigdemont a Espanya. A la tarda, la protesta que se celebra cada dilluns a la plaça del Vi va comptar amb més gent de l'habitual, i s'hi van arrribar a reunir unes 2.500 persones, segons la Policia Municipal. Al matí, unes 500 persones -moltes de les quals treballadores de la Generalitat- van omplir la mateixa plaça per assistir a una roda de premsa del CDR.

L'acte de la tarda va comptar amb la participació de l'activista ciutadà Josep Campmajó, que va advertir que cal estar preparats perquè «ells no s'aturaran». Per això, va advertir que no es tracta de fer una competició a veure «qui és més atrevit» sinó que caldrà fer alguna cosa més que concentracions i talls d'autopista en dies festius. «Ha d'arribar el dia que estiguem disposats a fer sacrificis extrems» , va advertir, tot preguntant als assistents si estarien disposats a anar a una nova vaga general, a anar a la presó, a veure com els seus éssers estimats pateixen o a estar un parell de mesos sense cobrar. De la mateixa manera, va emplaçar totes les entitats a ser «generoses» i treballar conjuntament a favor de la República, amb una mobilització unitària i pacífica. «Això és una lluita només per la República, no per l'hegemonia de cap partit», va indicar.

Per això, per començar, Campamjó va fer una crida a manifestar-se davant les seus dels partits republicans per exigir-los «generositat i coherència» amb la ciutadania perquè es posin d'acord i implementin d'una vegada la república. Això sí, va demanar que les mobilitzacions no es deixin endur en cap moment per la violència. «Aquesta gentussa està esperant que ens alcem violentament, però no ho hem fet. Estan esperant que ens cansem, però tampoc ho hem fet. Què tindran? Mobilització, mobilització i mobilització», va demanar.

Durant la concentració, Marc Blasco, membre de Músics per la Llibertat, va interpretar El cant dels ocells, i també es van cantar Els Segadors. A més, es va fer una crida a participar en les mobilitzacions convocades per els CDR, com la que hi ha prevista per avui a primera hora de la matinada.

Concentració al matí

Al matí, els treballadors de la Generalitat a Girona es van concentrar un cop més davant de l'edifici del Santa Caterina per reclamar la llibertat dels polítics empresonats. Després de la concentració, unes 200 persones es van dirigir cap a la plaça del Vi, on el CDR tenia previst celebrar una roda de premsa. Allà hi havia també l'alcaldessa, Marta Madrenas, diversos regidors i ciutadans abillats amb llaços i bufandes grogues. En total, mig miler de persones que van donar suport a la roda de premsa sobre l'encausat pel tall a les vies del TAV durant la vaga general del 8 de novembre.

A l'acte hi va assistir també l'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras, que va assegurar que estem vivint en una «dictadura constitucional» i va fer una crida a la «dissidència i indignació» massives; però això sí, sempre de manera pacífica. «El que aguanta ara mateix la democràcia és la dissidència, el poble, la ciutadania», va assenyalar Terricabras, que va reivindicar el dret a exercir aquesta dissidència.

Protesta dels advocats

D'altra banda, també al matí, una trentena d'advocats es van concentrar davant les portes dels jutjats per demanar l'«alliberament immediat dels presos polítics», en una convocatòria que es va produir a totes les capitals catalanes.

La convocatòria es va fer des de l'Associació d'Advocats Voluntaris pel Dret de Defensa de Girona però també hi havia lletrats que no en son membres i treballadors dels jutjats. El president de l'associació, Albert Carreras, va explicar que la darrera interlocutòria del jutge Llarena que va comportar l'empresonament de polítics catalans conté «greus imprecisions jurídiques i parla de fets que no estan contrastats». Consideren, a més, que la mesura de presó provisional és «molt greu» si es tenen en compte els fets descrits. Per això, creuen que són unes mesures «desencertades» i que no és la primera vegada que passa. «Malauradament, són un tipus de resolucions a les que ja ens té acostumats», va afegir.

A més, alguns d'aquests advocats estaven representant ahir dilluns afectats per l'actuació policial de l'1-O a la demarcació i van sortir a l'exterior per afegir-se a la protesta. Són declaracions davant del jutge que es van començar a fer al febrer passat i que s'allargaran encara durant unes setmanes més.