Un jutge ha cridat a declarar com a investigat un activista que va participar en el tall de les vies del TAV a Girona durant la vaga general del 8 de novembre, al costat de 10.000 persones més. El jove, Emanuel Donoso, veí de Salt, va explicar ahir que el dia de la vaga cap cos policial el va identificar i per tant sospita que l'han denunciat per la seva militància política. Ara, està acusat de desordres públics i coaccions. En solidaritat amb ell, el Comitè de Defensa de la República (CDR) de Girona i Salt ha engegat la campanya «Jo també vaig tallar les vies per la República», que ha convocat concentracions per als dies 4 i 5 d'abril (data en què ha estat citat pel jutjat). El seu adovcat, Benet Salellas, va explicar que aquest cas s'emmarca dins d'una «escala repressiva»contra l'independentisme, però va advertir que «com més causes judicials hi hagi, més persones sortirem als carrers».

El tall de les vies del TAV el 8-N va durar dotze hores i va interrompre el trànsit de trens durant tota la jornada. Donoso sospita que se l'ha perseguit només per la seva militància política, ja que és membre de l'Espai Antiracista Girona-Salt i de l'ateneu Salvadora Catà. El jove creu que s'està produint una «persecució constant» de l'activisme a través de «processos judicials» i diu que l'han identificat gràcies als fitxers policials. Per a Donoso, l'única via d'avançar cap a la República és «la desobediència col·lectiva».

Donoso encara no sap si acudirà el dia 5 d'abril a declarar, però des del CDR ja han organitzat dos actes de suport. El primer, el 4 d'abril a les set de la tarda a la plaça del Vi; i el segon, el dia 5 a les onze del matí davant del jutjat d'instrucció número 4 de Girona, on ha de declarar. Benet Salellas té «poques esperances en la imparcialitat i la independència de la justícia espanyola»davant d'un cas «polític», però va assegurar que la seva línia de defensa es basarà en el fet que el tall de les vies del TAV va ser una «acció legítima» i no violenta, de manera que no es va produir cap delicte.

D'altra banda, ahir també estaven citades a declarar a Barcelona nou persones per l'ocupació de vies a l'estació de Sants el mateix 8-N. Cinc d'elles no s'hi van presentar, de manera que tornaran a ser citats pròximament. «No pensem col·laborar amb unes institucions deslegitimades i il·legítimes per jutjar el poble treballador», va afirmar l'organització Alerta Solidària. El jutjat els investiga per possibles delictes de desordre públic i coaccions.