La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va recordar a les forces independentistes que no poden retornar a la idea d'investir Carles Puigdemont. Segons va declarar des de la Moncloa, estan vigents les mesures cautelars dictades pel Tribunal Constitucional (TC) que «impedeixen que qualsevol candidat es pugui saltar la llei».

La vicepresidenta va fer una declaració institucional després de la detenció de Puigdemont, i ho va qualificar de «bona notícia». «Ningú pot seguir infinitament burlant-se de la justícia», va valorar. També va acusar el president del Parlament, Roger Torrent, «d'extralimitar-se» en les seves funcions i l'ha instat a proposar un «candidat viable».

«Els demòcrates que confiem en l'estat de dret ens tranquil·litza veure que les institucions funcionen», va manifestar la vicepresidenta del Govern espanyol, que considera que és una «bona notícia» la detenció de Puigdemont a Alemanya.

«Europa és un espai de dret, confiem en els procediments», va dir. La número 2 de Rajoy va reconèixer que, des de la Moncloa, han viscut amb «molta tensió i intensitat» els darrers dies però que estaven «confiats» en la feina dels servidors públics «perquè estem en un país on es compleix la llei i on ningú es pot sentir per sobre de ningú».

A més, la vicepresidenta també va confirmar que el Mariano Rajoy ha estat en contacte aquests darrers dies amb els líders de Cs, Albert Rivera, i del PSOE, Pedro Sánchez, per fer seguiment conjunt dels esdeveniments a Catalunya.

En aquests dies Rajoy ha estat en contacte amb el cap de l'Executiu amb PSOE i Ciutadans, les dues formacions que van donar suport a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. Només convocar-se aquest ple per investir Turull, Rajoy va parlar dimecres passat amb Pedro Sánchez, i també va intercanviar missatges de mòbil amb el president de Ciutadans arran de la detenció de Puigdemont.