La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va anunciar ahir que emprèn «el camí de l'exili» i, per tant, no va acudir al Tribunal Suprem, on estava citada per conèixer l'ordre de processament del jutge Pablo Llarena, que la investiga juntament amb altres líders independentistes. Rovira es troba a Suïssa, igual que l'exdiputada Anna Gabriel.

En una carta a la militància, Rovira justifica la seva decisió perquè és l'única manera de fer sentir la seva veu i de plantar cara al Govern del PP, «que persegueix tothom que està a favor de votar i que castiga qualsevol que prova de canviar allò preestablert». Rovira explica que seguirà com a secretària general d'ERC i que exiliar-se li permetrà «fer de mare» de la seva filla Agnès.

Ahir mateix, Llarena va dictar ordre de detenció internacional per Marta Rovira i va reactivar les ordres de detenció per a la resta de fugits, entre els quals es troba l'expresident català Carles Puigdemont, segons van informar fonts jurídiques. El jutge va adoptar aquesta mesura després que la Fiscalia i l'acusació popular que exerceix el partit Vox ho sol·licitessin.

La número dos d'ERC estava citada les 10.30 hores juntament amb l'excandidat a la Presidència de Catalunya Jordi Turull, l'expresidenta del Parlament català Carme Forcadell, i els tres exconsellers Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa, per els qui el jutge va acordar el seu ingrés a la presó per risc de fugida i reiteració delictiva. No obstant això, la dirigent independentista va comunicar per carta la seva intenció de no acudir i partir a l'«exili».

Rovira és la setena líder sobiranista que emprèn rumb a l'estranger: actualment estan residint a Bèlgica els exmembres del Govern destituït Carles Puigdemont, Lluís Puig, Toni Comín i Mertixell Serret; al Regne Unit l'exconsellera Clara Ponsatí i a Suïssa l'exdiputada Anna Gabriel.

Precisament aquest dijous a la nit en finalitzar la primera votació del debat d'investidura, Rovira i les seves dues companyes de grup parlamentari i també citades aquest divendres pel Suprem, Carme Forcadell i Dolors Bassa, van anunciar que deixaven l'escó. Marta Rovira és una de les més estretes col·laboradores d'Oriol Junqueras, de fet, els dos van ascendir junts a la primera línia de la política: quan el 2011 Junqueras va aspirar al lideratge d'ERC ho va fer amb Rovira com a número dos i des de llavors el tàndem s'ha mantingut. Amb la marxa de Rovira, el partit republicà queda escapçat a Catalunya.